2014-02-08
住左係四小龍差唔多都有十年啦, 相信街坊都知道附近食來食去都係D水準較低既連續快餐店同茶餐廳, 最近見到對面商場有一間裝修得幾別緻既咖啡店Little Break, 於是同囡囡決定去試下新野去到見到有條小小既人龍排緊隊, 心諗呢間小休咖啡館應該唔會太差掛? 不過等左差唔多十分鐘就有位啦! 等候期間唯有睇下店內既報紙報導去打發時間, 先知道原來呢間小店係由一班剛剛係港大畢業既年輕人去創立, 不得不佩服呢班後生仔既勇氣! 大家都知道而家香港做生意幾艱難 租金昂貴 仲要揀係荔枝角呢個工業區去開今日lunch set有八個選擇 我自己就揀左由高大既店主推介既鴨肝意大利飯, 而囡囡就揀左個烤安格斯西冷牛扒lunch set份量岩岩好, 有餐湯, 主菜, 餐飲, 算係咁, 囡囡個安格斯西冷叫左7成, 見佢燒出黎個樣都幾靚仔, 切開見到都幾juicy, 可惜本人唔食牛, 無緣一試, 但聽囡囡講話都幾好食!下次再黎應該會晚飯時間黎試下佢個M5和牛 我老公最鐘意就係食牛扒 原來Little Break都有酒賣 下次同朋友聚會又多個新地方!
去到見到有條小小既人龍排緊隊, 心諗呢間小休咖啡館應該唔會太差掛? 不過等左差唔多十分鐘就有位啦! 等候期間唯有睇下店內既報紙報導去打發時間, 先知道原來呢間小店係由一班剛剛係港大畢業既年輕人去創立, 不得不佩服呢班後生仔既勇氣! 大家都知道而家香港做生意幾艱難 租金昂貴 仲要揀係荔枝角呢個工業區去開 今日lunch set有八個選擇 我自己就揀左由高大既店主推介既鴨肝意大利飯, 而囡囡就揀左個烤安格斯西冷牛扒 lunch set份量岩岩好, 有餐湯, 主菜, 餐飲, 算係咁, 囡囡個安格斯西冷叫左7成, 見佢燒出黎個樣都幾靚仔, 切開見到都幾juicy, 可惜本人唔食牛, 無緣一試, 但聽囡囡講話都幾好食! 下次再黎應該會晚飯時間黎試下佢個M5和牛 我老公最鐘意就係食牛扒 原來Little Break都有酒賣 下次同朋友聚會又多個新地方!
題外話/補充資料:
其實Little Break既各方面都好有水準, 題外話既就係座位比較少, 如果店主可以加多少少室外座位就好啦, 因為唔係人人都肯坐bar枱同室外位架! 值得一讚既係呢到既服務態度幾好, 店員有禮貌定時加水又唔會趕人走, 希望愈來愈多好似Little Break呢d有誠意既小店出現就好啦, 等我地可以有多d選擇!