落住大雨,走到距離地鐵站都十分鐘路程既餐廳,雖然位置難找,但係人流依然十分旺。 —————————鋪頭有三層,第一層係樓面,上到去係兩層餐廳,最上果層可以見到滿江紅大大既中式牌匾。餐廳地方闊落,坐左近窗位置。侍應馬上招呼熱茶,仲幫我地斟埋,服務態度好好,所有要求都即叫即到。有個小前菜,麻辣海帶,都幾辣下,但係十分惹味。——————————餐單裡面好多傳統地道既川菜,我地叫左個皮蛋豆腐做前菜, 渝洲涼麵,一份茶樹菇湯,大大份既水煮黃膳片。 個麵好爽口,加上新鮮既青瓜絲,非常有好感,醬汁都整得好惹味。————————豆腐既豆味濃厚,個皮蛋好似溫泉蛋咁 中間流心,口感好特別。 ————————-茶樹菇湯個人覺得中規中矩。 正常老火湯。幾多料,但係肉有點老。———————最後係大大煲既水煮黃鱔片,入面好多料,有豬紅,筍,薯粉,芽菜,同埋黃膳片,大量大量既辣椒,都真係幾辣下,但係十分惹味! 配埋個熱黏黏既白飯就岩岩好。 ——————-整體都唔錯既餐廳,係價錢偏貴,但性價比唔錯,特別日子可以尼試試,非常有川菜風味。

—————————

——————————

渝洲涼麵

————————
皮蛋豆腐
豆腐既豆味濃厚,個皮蛋好似溫泉蛋咁 中間流心,口感好特別。

————————-

茶樹菇龍骨燉湯一盅