2017-01-27
話說最近皇后大道西開咗間麻辣火鍋店。同事尢其鐘意挑戰麻辣,所以一行人膽粗粗去試喇。星期五放工後都唔算多人,入到去就已經好快安排到位置比我地。相當有趣嘅係,入席前老闆叫我地各人挑選一件圍裙,食火鍋真係第一次著圍裙。眾多嘅選擇裡面有我最鐘意嘅鬼馬柴犬!入到去唔好以為鋪內好細,行入啲原來仲有好大嘅空間!四周都彌漫住火鍋嘅熱氣,同埋撲鼻嘅香味。呢間火鍋店嘅經營形式係逐樣餸計算。所以記住叫order時,要衡量下自己荷包嘅預算!我地分別叫咗:魔王三層塔、墨魚滑、桂花蚌、田雞、白鱔片、鴨血、黑豚肉、桶蠔、凍豆腐、薯仔片、菜盆⋯⋯至於湯底,當然要試下佢個麻辣湯,不過我唔食得太辣,大家就鴛鴦湯試埋個野菌魚湯鍋。野菌魚湯比較清,所以我會去醬料部到溝豉油點食物;至於麻辣湯,我因為唔食得辣,所以食少少味覺都麻痺咗。同事話又唔覺得太辣,覺得個湯底調較咗適合香港人口味。等待湯滾嘅同時,食物都陸續泥。首先要推介嘅係鴨血,爽身有嚼口,煮耐咗唔會散到一粒粒好完整,焯耐一啲仲入味!其次要推介嘅係桂花蚌,價錢唔貴,食材嘅新鮮度同份量都係非常超值。當然口感同味道都好出色,必選!白鱔片都係值得推薦,價錢比其他店鋪平!處理得好好
相當有趣嘅係,入席前老闆叫我地各人挑選一件圍裙,食火鍋真係第一次著圍裙。眾多嘅選擇裡面有我最鐘意嘅鬼馬柴犬! 入到去唔好以為鋪內好細,行入啲原來仲有好大嘅空間!四周都彌漫住 火鍋嘅熱氣,同埋撲鼻嘅香味。 呢間 火鍋店嘅經營形式係逐樣餸計算。所以記住叫order時,要衡量下自己荷包嘅預算! 我地分別叫咗:魔王三層塔、墨魚滑、桂花蚌、田雞、白鱔片、鴨血、黑豚肉、桶蠔、凍豆腐、薯仔片、菜盆⋯⋯
等待湯滾嘅同時,食物都陸續泥。
~~~~
溫馨提示番,記得食麻辣湯要著圍裙!雖然筷子長,但湯底依然係會無情地彈上身!盡量避免著淺裙啦,哈哈。