2021-09-28
星期日原本諗住開開心心輕輕鬆鬆同朋友慶祝生日,因為會帶🐕🐶,友人就提議嚟呢度食。因佢哋久唔久就帶🐕嚟食,仲讚食物質素好同店内員工服務態度又好,所以我哋一行6人加兩隻🐕🐶就book枱食飯。去到餐廳,我哋被安排坐喺近門口位置方便🐕🐶,友人如常點餐,當大家趁食物未到就同🐕🐶喺門口對出嘅空地影相時,餐廳就出現一位著恤衫西褲光頭四眼嘅外藉員工(疑似高級員工)帶著好不耐煩嘅面色同好不友善嘅眼神望住我哋同兩隻🐕🐶,仲要每次行過我哋兩張枱嘅附近都會皺住眉頭示意好唔滿意咁款😠。當第一份食物嚟到,我哋發現佢哋落多咗個肉類拼盤(我哋已點咗個海鮮拼盤同一隻燒雞再加其他小食及pizza),但我哋唔想浪費食物就話照要,不過就叫佢即刻取消隻雞(以當時情況睇厨房有機會未煮)⋯⋯當時嗰位光頭四眼外藉員工示意冇問題,幫我哋取消咗。食到差不多尾聲時,負責落單嘅外藉員工過嚟同我哋解釋落單過程話有同我哋repeat 一次落乜先confirm,所以佢冇落多咗嘢,不過而加ok就可以⋯⋯我哋都話明白冇問題。點知,嗰個光頭四眼外藉員工極速衝過嚟用廣東話同我哋講落單前係我哋reconfirm咗先正式出單,而加取消咗隻雞,佢係有必要話個同
當第一份食物嚟到,我哋發現佢哋落多咗個肉類拼盤(我哋已點咗個海鮮拼盤同一隻燒雞再加其他小食及pizza),但我哋唔想浪費食物就話照要,不過就叫佢即刻取消隻雞(以當時情況睇厨房有機會未煮)⋯⋯當時嗰位光頭四眼外藉員工示意冇問題,幫我哋取消咗。食到差不多尾聲時,負責落單嘅外藉員工過嚟同我哋解釋落單過程話有同我哋repeat 一次落乜先confirm,所以佢冇落多咗嘢,不過而加ok就可以⋯⋯我哋都話明白冇問題。點知,嗰個光頭四眼外藉員工極速衝過嚟用廣東話同我哋講落單前係我哋reconfirm咗先正式出單,而加取消咗隻雞,佢係有必要話個同事兼要佢賠錢⋯⋯😑。其實,我哋真係唔理解佢做乜無端端衝埋嚟講呢番説話,搞到佢個同事都好尷尬咁行開。
之後,我將隻🐶放喺櫈到影相,佢又衝埋嚟好唔禮貌地話我哋唔可以俾🐶坐櫈,之後又再次顯露佢既唔耐煩又唔友善嘅目光望住我哋😠 佢之後仲同我男友人講,好多客都唔喜歡狗㗎,所以佢想提我哋唔好亂放狗隻。 但事實,我哋兩隻🐕🐶一路坐喺門口都冇影響過任何入去食飯嘅客人,有客人臨走時仲埋嚟讚我哋🐕🐶乖。成晚根本就得佢一個好唔滿意我哋兩隻🐕🐶。😠
經過今次,連推介嚟呢度嘅友人都話『唔會再有下次』!
另一友人係第一次同我哋嚟都忍唔住寫咗以下分享:
呢間餐廳第一次幫襯亦都係最後一次😠唔係唔想畀機會佢,嗰位外藉光頭四眼男仕(疑似經理)嘅對待客人及狗狗嘅態度 萬分之要不得‼️‼️
你既然開得們歡迎客人帶狗隻進入餐廳,你就唔應該表現出驚恐嘅態度, 我問過你可唔可以帶狗狗進入餐廳, 你表示可以但你表現呢個態度‼️超級有問題‼️ 客人落order如果有唔清晰, 你可以再問清楚,但佢就用咗一個質疑嘅態度去問個客人, 仲講到落單唔清楚的話 會連累到負責落單嘅員工會被扣錢‼️‼️
今時今日咁嘅服務態度唔使問任何一個人都知道超級有問題啦😠
***********************
總結:餐廳内基本上所有工作人員都好禮貌同熱情,尤其另一位應該係老細嘅外籍白頭髮眼鏡先生,仲不停用廣東話同我哋傾偈。
可惜係⋯⋯佢哋呢位光頭四眼外藉員工完全係趕客咁款。
如果餐廳係唔歡迎小毛孩,麻煩喺門口貼張大字報寫明同訂位時可以講清楚❗️