2020-01-12
自己可以算是一個絕不偏食的人,對飲食亦有一定愛好及研究,終於的起心肝,第一次寫下食評。 希望可以繼續寫落去啦!今日有啲特別事要落嚟土瓜灣,就去一去哥登堡餐廳,哥登堡係喺我小學同中學附近一間餐廳,N多年總算係高級餐廳,中學嗰陣時食飯,如果冇 請,真係好小好小嚟食,後來我女都喺附近讀中學, 我再同佢傾開,佢就話間餐廳都幾抵食,通常唔想太過花費,就會考慮下食。 『唔到你唔認老!高級嘢都會變low! 』《2020-01-09 1300-1400》入返正題,今次過嚟食個Lunch, 叫咗個鐵板套餐,舊港式西餐梗係要試下個咋咋聲嘅鐵板午餐啦! 正直午飯時間,人唔算少,但係都唔係爆到瀉, 招呼唔好有期望,但算合格僅僅嗰隻, 當然紅湯先到(羅宋湯)雜菜料足, 有兒時餐廳味道,跟住個正餐都好快到,嚟到嗰陣時有啲輕微失望, 鐵板感覺並不太熱,試落個意粉,亦只有少少暖的感覺, 黑椒味還好,但沒什麼特色,但牛柳認真要讚一讚👍🏽, 冧度適中不會煮得太熟, 亦唔切太多梳打粉、食粉醃過。牛味須一般但算合格,咁嘅午餐價錢,性價比已不錯冇詐型。 最後餐飲叫了唔使再特別加錢嘅椰汁紅豆冰,感覺好過用花奶少少, 但分別並不很
今日有啲特別事要落嚟土瓜灣,就去一去哥登堡餐廳,哥登堡係喺我小學同中學附近一間餐廳,N多年總算係高級餐廳,中學嗰陣時食飯,如果冇[老細] 請,真係好小好小嚟食,後來我女都喺附近讀中學, 我再同佢傾開,佢就話間餐廳都幾抵食,通常唔想太過花費,就會考慮下食。
『唔到你唔認老!高級嘢都會變low! 』
《2020-01-09 1300-1400》
入返正題,今次過嚟食個Lunch, 叫咗個鐵板套餐,舊港式西餐梗係要試下個咋咋聲嘅鐵板午餐啦! 正直午飯時間,人唔算少,但係都唔係爆到瀉, 招呼唔好有期望,但算合格僅僅嗰隻, 當然紅湯先到(羅宋湯)雜菜料足, 有兒時餐廳味道,跟住個正餐都好快到,嚟到嗰陣時有啲輕微失望, 鐵板感覺並不太熱,試落個意粉,亦只有少少暖的感覺, 黑椒味還好,但沒什麼特色,但牛柳認真要讚一讚👍🏽, 冧度適中不會煮得太熟, 亦唔切太多梳打粉、食粉醃過。牛味須一般但算合格,咁嘅午餐價錢,性價比已不錯冇詐型。 最後餐飲叫了唔使再特別加錢嘅椰汁紅豆冰,感覺好過用花奶少少, 但分別並不很大。
10分滿分
形 7
色 6
香 6
味 7
速度 9
態度 6(按級數價錢來評)
裝修 8 (懷舊嘢係要舊舊地先好)
整潔 5 (後欄厠所位扣咗啲分,有點髒)
性價比 9 (午餐論)
回頭指數 7(個人情意結😁)
總分 : 70分