2013-05-03 411 瀏覽
難得放假約一班朋友出來飲茶,當然要食好D,有個朋友推介尖沙咀有家「南燒北鍋」餐廳D嘢好食,決定带埋我哋一起去試下菜。黎到餐廳, 真系好多人,好彩我哋11點已經到左搵位, 個服務員話最後一張枱俾埋我哋!!坐落都幾舒服架,大廳光猛同闊落幹淨,環境都算OK。呢個時間段已經有不少人吃開啦,大廳裡聊天聲,歡笑聲,“叫賣聲”,大多都系家庭聚會或者老友聚會D組合,所以氣氛也甚為熱鬧!呢到D蒸點小食,朋友食過大贊好食,都有D迫不及待想试。我哋點咗蒸點同埋幾個硬菜,蒸點好快就都上咗。叉燒腸,我第一樣就係食呢個,竟然有驚喜,內裡既叉燒切成粒,有D生菜,味道清甜,加埋佢地甜豉油,的確唔錯。一籠三個潮州蒸粉棵,賣相唔錯,吃起來,皮不算太厚,那種軟糯感又帶有韌性系我最愛。餡料豐富爽口的葛粒,花生,肉粒等,但想必胡椒粉下得有點多,越吃越辣,對于我呢個不识吃辣D人來說有點嗆喉。XO蘿蔔糕,油分少了許多,加埋火腿粒,吃起來每一口都濕潤潤,綿綿哋入口即化,香濃醬汁雖有些鹹,不過蘿蔔糕自有D清甜和香味卻唔會被輕易蓋過。山竹牛肉球都系一碟三粒,Size在這個縮水的年代,算是反潮流D大,大大粒! 先吃一個,要食三啖先食得曬~

山竹牛肉球都系一碟三粒,Size在這個縮水的年代,算是反潮流D大,大大粒! 先吃一個,要食三啖先食得曬~ 而且好有牛肉味。加埋喼汁更加好味,肉質也頗有嚼勁,不過越吃香茜味就越重,大有蓋了牛肉味之勢,整體來講算唔錯,但如果莞茜份量可以酌量減輕一點,牛肉味道反而會更突出。
炸馄饨真系好大只,不過可惜只有兩個,這次正好三人一桌就有點小尷尬。最好D炸皮是做得外皮鬆脆,不要炸得過火,呢個系做得到,炸出來形狀有D像玫瑰花。內裡蝦仁大大隻,彈牙鮮味,加上鮮肉及韭黃,配上微辣D酸甜醬汁,美味。

雜錦海鮮煲呢個岩嗮我口味,湯汁鮮甜,夠濃,口感都略顯粘稠。另外料都好足,元貝、蟹柳、鮮魚、蝦仁、菌菇、玉米苗等,呢D食材搭配起來味道好正。

辣酒煮花螺新鮮大隻,螺味突出,辣汁唔算好辣。要用長鐵籤才可輕易地扭出螺肉,螺肉鮮甜結實帶嚼勁,花雕酒香十分惹味。
  • 叉烧肠,炸混沌,辣酒煮花螺