2022-08-25 63 瀏覽
太耐冇去旅行,對啲異鄉食物特別掛念。今日去咗中環燈籠滷味食台灣嘢,一解思鄉情懷坐低睇吓餐牌,有一個好特別嘅Crossover,係同香港一間超過半世紀嘅蔗汁舖聯乘:公利蔗汁舖,聯乘嘅食物係蔗香牛肋條飯。雖然係混和咗蔗汁,但食落又唔會過甜,飲落喉嚨好舒服。牛肋條炆到好淋好入味,再加上蘿蔔同冬菇都吸收哂牛肋條嘅肉汁,反而更搶鏡朋友叫咗師大豐沛雜錦滷味配王子麵,滷味種類超多,有豬頸肉雞中翼豬大腸雞腎豆乾甜不辣等,各種滷味嘅鹹道不一,應該係分開嚟滷嘅結果。有啲需要時間耐啲有啲就唔使,食落都各有特色,好豐富好抵食前菜就叫咗我最鍾意嘅皮蛋伴豆腐,再加上台式嘅醬油,少少木魚片同肉鬆,混合之後就充滿台灣嘅味道,食唔停口飲品都叫咗台灣特色:包括黑糖珍珠奶茶同酸梅湯山楂綠茶。前者珍珠有咬口,黑糖有少少焦香味道,同埋感覺健康啲。另外一杯就比港式嘅酸梅湯多咗一份綠茶嘅清香,個組合都幾特別,飲落都唔錯明顯睇得出餐廳好花心思去裝修,打卡位又多,食物水準都貼近台灣口味,值得幫襯😋👍