2017-05-31 249 瀏覽
下晝喺尖沙咀做完臉打算搵啲野食下再返工,因為返幾粒鐘就放工,放工之後又會返屋企食野,所以諗住搵啲light啲嘅野食下。我由彌敦道向尖東方向行,行行下誤打誤撞入左呢條巷,勁鍾意食澱粉質食物嘅我見到呢間舖有人排緊隊,就諗住試下啦!排緊隊嘅時候search下openrice睇下其他食評有咩推介好食先!睇睇下發現原來呢間野係賣捷克好出名嘅煙𠧧包,跟住諗番起之前去布拉格旅行嘅時候喺旅遊區都食過呢款cone, 不過我喺布拉格食嘅時候係無雪糕嘅,而香港呢款有雪糕。唔知嗰日係咪之後要返工嘅關係,心情有啲急,見到女職員喺幾個客落完order之後先開始整,期間試過同另外兩個職員停晒手喺度談笑風生,唔知係咪因爲賣嘅係歐洲食物,工作文化上及速度都跟番歐洲嘅模式,所以大家幫襯嘅時候記住預留等嘅時間😝不過佢地都nice嘅,我等緊嘅時候發現原來雪糕可以㨂扭紋,咁我就即刻問下職員可唔可以轉扭紋,女職員好好笑容咁答我可以😚講番食物嘅味道,我㨂左爆谷同焦糖汁,個雪糕係滑嘅,爆谷同汁都好夾,好味道!至於個cone, 我食落感覺無喺布拉格食嘅軟,唔知係咪要夾番雪糕,當雪糕溶溶地嘅時候個包會淋啲呢🤔但食呢個真係完全唔可以顧儀態

講番食物嘅味道,我㨂左爆谷同焦糖汁,個雪糕係滑嘅,爆谷同汁都好夾,好味道!至於個cone, 我食落感覺無喺布拉格食嘅軟,唔知係咪要夾番雪糕,當雪糕溶溶地嘅時候個包會淋啲呢🤔但食呢個真係完全唔可以顧儀態,因為啲雪糕都幾快咁從各邊漏落黎,雖然佢有匙羹仔提供,但當時真係無可能可以用匙羹逐㗳勺黎食。同埋食晒整個之後其實都幾飽,建議女仔可以幾個人夾份食,咁又可以食快啲,喺雪糕溶晒之前食晒 !
2017-05-13
20 分鐘 (外賣自取)