2016-06-16
剛剛從新加坡旅遊回來,很懷念當地的美食,海南雞飯,肉骨茶等等。而另一樣好吃的就是用黑豉油豬油炒的果條,雖然肥膩但美味。但要係香港想吃價廉物美的星馬菜其實不是太多,而拿督正是合乎我的心水。拿督在小西灣開店時已有光顧,係小數平靚正的星馬菜,無論咖哩,沙嗲串燒,海南雞飯我都喜歡,不過最令我津津樂道的正是黑豉油撈粗麵。時間飛逝,由小西灣搬到觀塘熟食中心,我也很久沒有再光顧了。由於有要事約了朋友於觀塘碼頭交收一些文件,又有點餓。想不到她會開在熟食中心內,始終人流應該不是太多。不過對我嚟講味道是最重要的,哈哈時間尚早關係人流不是太多,炎炎夏日坐係有冷氣既地方真係舒服很多。講真呢個百物騰貴既香港,用三十幾四十蚊食一樣野已經很抵。我今次點了大細腳黑豉油干撈,加4蚊配一杯星馬拉茶。星馬拉茶,餐加4蚊。茶香又夠滑,甜度又岩岩我,雖然天氣熱,但是拉茶一定要熱才好喝的。大細腳黑豉油干撈粗麵 ($37 ),大腳即豬腳,炆得非常軟淋淋,汁又好入味;細腳即雞腳又係好淋。我再來吃的原因就係呢個黑豉油撈粗麵,每一條麵條沾滿了黑豉油,又帶豬油香;在新加坡都幾多美食都會用豬油烹調,少果條,炒蘿蔔糕,回想起都垂涎三尺。而且粗
是太多。不過對我嚟講味道是最重要的,哈哈
杯星馬拉茶。
星馬拉茶
大細腳黑豉油干撈粗麵
會用豬油烹調,少果條,炒蘿蔔糕,回想起都垂涎三尺。而且粗麵真係好岩用嚟伴作撈麵。師傳加點芽菜作中
和一點油膩感,地點變了,但味道依然不變。最後埋單都係41蚊,真係已經好抵架啦,再有時間的話再來回一
回味。