2018-09-06
海南雞飯,每一間都唔同,係今日,我食左一間好味既海南雞飯。栢檔海南雞飯。間鋪頭好細,因為佢已外賣為主。雖然有堂食,但得個四個位度,仲要坐高櫈仔,坐得唔舒服。間野都唔夠環保,主要做外賣,連堂食都係用外賣盒裝。主打海南雞,可以叫套餐或者單叫海南雞飯,套餐貴$10 ,但係包埋一碟油菜同埋嘢飲。$52 有海南雞飯加油菜加嘢飲,唔算貴啦,我揀左套餐。坐係高櫈仔上面,不消三分鐘,套餐就預備好啦,要自己出去拎,都係行幾步。會有三種醬汁分別奉上,黑紅綠,分別係海南雞特製嘅豉油辣椒醬同埋蔥油。個人比較鍾意佢嗰隻甜豉油,將佢點落啲雞肉,再有啲甜豉油滲透落啲香油飯到,真係好好味呀。當然其他兩隻醬汁都唔差。海南雞嘅份量都算多,重點就係啲雞真係好滑,就算食雞胸都覺得滑。咁滑既雞應該係取決於佢係煮嘅過程用嘅溫度同時間,掌握得幾好。總結:一定會再去食,因為栢檔海南雞飯真係幾好味,唔想坐得咁辛苦嘅話,可以叫外賣,返屋企或者公司慢慢嘆。