2013-12-01
是日同朋友在灣仔遊蕩,途經灣仔一楝大廈,見到好多食市,咁反正未食飯,就行入去睇下啦~~ 見到成座大廈都係野食,有一名類似侍應攞住餐牌走埋嚟,就推介佢既食物,我同我朋友都無乜所謂,就試下佢講既歐陸式西餐有幾咁好食,於是就帶咗我哋上去啦~ 上到去間餐廳環境幾舒適,坐位幾闊落,一坐底侍應們都好落力招待,態度很好,亦不停介紹佢地餐既食物,最後我同我朋友都決定見到二客頭盤,兩客主菜,首先介紹一下沙律,係菠菜苗風腿沙律,風腿就唔駛講啦,係D沙律菜食得出好鮮甜,另外一客頭盤叫63度溫泉旦黑松露炒野菌,賣相好吸引,食前侍應仲叫我地撈埋旦汁連同野菌一同食,果然我地依照佢嘅講法,真係好好食,輪到主角出場,首先我係嗜牛一族,所以我的主菜都係牛,我朋友點了個黑豚二重唱,佢不停話好好食,我未試過所以不便置評,不過佢嘅賣相確係幾精緻,至於我就點了個喜瑪拉雅山鹽磚肉眼扒,佢嘅出場簡直令我受寵若驚,唔知係咪我見識少,我無諗過會俾塊磚我自己燒,不過燒出嚟嘅牛味真係好香,肉質嫩,油脂均勻,連我朋友見到都話下次一定要再嚟試 食完都唔夠喉,決定叫多個Seafood Paella..Paella同以住食開有D不同,難以形容...但都好好味!最後叫了兩款甜品,分別係朱古力布甸&黑芝麻梳乎厘,我偷偷地看到.廚師係即做,所以我都等了15分鐘!如果想食就要早D叫啦>@<
題外話/補充資料:
特別表揚一班侍應們,除咗佢地服務殷勤外,佢地會悉心講解每一款食物嘅食材,同提議客人怎樣食係最好味,這種貼心嘅服務實在難得.......