餐廳: 德記茶餐廳
資訊:

2024-12-26 0 瀏覽
尋日 25號聖誕假期,我帶澳門過江龍親戚入咗南丫島盡吓地主之誼。我哋由索罟灣一路行到去榕樹灣,到咗榕樹灣隻腳又攰肚又餓,見到有間德記茶餐廳,於是我哋二不話說準備衝入去醫五臟腑歇下對腳。門口都未入,老闆娘同伙計們笑容滿面殷勤地招呼我哋入去坐,第一個印象已經覺得好今時今日呢種服務態度,真係好難搵到。入到裏面,雖然鋪面唔大,但係好乾淨好光猛,座位唔迫,一啲都唔似我哋平時食開果啲黑麻麻,坐得又迫,地下又污糟嘅茶餐廳。入到去我哋叫咗份雞翼薯條,仲叫咗一個肉絲炒麵,一杯熱齋啡,一杯熱奶茶。因為唔係老闆娘落單,啲嘢未嚟果時,老闆娘專登走過嚟問我哋,你哋有冇叫雞翼薯條呀?老闆娘叫我哋試吓,話好好味㗎。薯條一到,咬第一口,果然超級新鮮,脆卜卜、熱辣辣,而且仲係粗身薯條,完全唔係柴皮薯條又幼果啲。佢哋個雞翼仲可以炸到表面金黃脆卜卜,裏面一啲血絲都冇,而且啲雞肉仲好嫩滑,真係好正👍。肉絲炒麵個麵底炒到啱啱好唔硬,但係又係脆卜卜,啲肉絲唔乾唔硬,軟腍腍好新鮮,平時我食肉絲炒麵唔會食啲肉,因為好硬同雪味好大,德記竟然令我哋光盤,一粒肉絲都冇剩。個奶茶滑嘟嘟,我親戚話個齋啡好香👍。我親戚話,德記啲薯條同雞翼,真係超好味,佢係澳門都未食過。我哋兩個人食到乾乾淨淨,我哋望吓隔離幾張枱,啲人走嘅時候都係食到光盤,人流不斷。老闆娘好親切,唔知係咪好多都係老街坊,老闆娘見到佢哋會問,你今日想食咩啊?啲夥計好好,我問佢攞一杯熱水嗰時,佢問我親戚你要唔要呀?跟住我親戚俾個熱水壺問夥計,可唔可以入落去呀?夥計話我不如入啲暖嘅水嘅俾你好唔好呀?驚太熱我親戚飲唔到,真係好細心。除咗德記服務態度及人情味令我印象深刻之外,德記啲新鮮嘢食仲令我更戀戀不忘。我親戚仲話下次放假一定要過嚟香港,搭船去德記再食多次,特別係佢個雞翼薯條👍👍👍。
2024-12-25
  • 雞翼薯條、肉絲炒麵、熱奶茶、熱齋啡