2022-05-20 30 瀏覽
黃埔不嬲都有唔少高質食物,今次係百寶坊有間新開既高級日本餐廳,試左佢既omakase,食材高質,用既都係日本🇯🇵師傅,地方細細,但甚有特色😍餐廳設有一大張bar枱,方便客人同師傅交流,亦可欣賞師傅的製作過程👍🏻餐廳有唔同嘅set,價錢由$480-$1580/位,價錢算係廚師發辦中頗為親民。另外都有壽喜燒、魚生丼及海鮮丼等。平平哋我就試咗個$680嘅廚師發辦茶碗蒸Steam egg蛋非常滑而香,表面加咗啲日本蕨菜,加添特色刺身 4款 4 kind of sashimi賣相非常精緻,而且師傅會特別為你介紹每款刺身係咩嚟。分別有拖羅、帆立貝,鰆魚、笛鯛。時令御料理 1品 Today's special hot dish煮東風螺,食材新鮮,用料具心思廚師發辦壽司6貫 Chef's selection sushi (6pcs)師傅會逐一為你講解,建議先有味道淡的、由左至右食起,包括深海池魚,馬糞海膽、大拖羅、銀雪魚等,食完口裏面嗰浸魚油真係回味無窮鮨竜迷你丼 TATSU mini bowl由吞拿魚蓉同各種切角魚生製成,水準發揮正常湯Soup竹笙蝦湯,蝦味鮮甜甜品Dessert開心果雪糕,誠意之作

平平哋我就試咗個$680嘅廚師發辦

茶碗蒸Steam egg
蛋非常滑而香,表面加咗啲日本蕨菜,加添特色

刺身 4款 4 kind of sashimi

煮東風螺,食材新鮮,用料具心思

鮨竜迷你丼 TATSU mini bowl
由吞拿魚蓉同各種切角魚生製成,水準發揮正常

湯Soup
竹笙蝦湯,蝦味鮮甜

甜品Dessert
開心果雪糕,誠意之作,食得出應該係自家製作