2017-06-02
講起雞髀,好多人會諗起近年好出名嘅(數字)多 。而我今日就專程黎到長沙灣呢間小店食馳名蒸炸雞比。去到門口,果然並非浪得虛名,已經見到十幾人慕名而來排隊等吃雞髀。等左差唔多半個鐘,終於到我,我梗係唔執輸,我叫咗蒸炸雞脾,炸薯餅,椒鹽魷魚鬚,仲有一罐冰凍忌廉。點解我專程來呢間鋪?因為呢度嘅雞髀係先蒸後炸,咁同普通嘅雞髀有乜分別?先蒸後炸做法有助鎖肉汁之餘,雞髀皮又可以好脆。咬落去雞脾彈出嚟嘅肉汁好爽。除此之外,我仲食左佢塊即炸薯餅,唔好睇小佢塊薯餅只係$8,有時喺美式快餐店食薯餅,唔知點解明明剛剛炸起都係軟林林的;相反,呢度所有野都係即叫即炸,薯餅好脆,再加上辣粉,真係好容易食上癮;仲有個椒鹽魷魚酥,同平時在旺角食最大嘅分別係佢唔鹹,亦都唔係求其俾啲粉你,真正食到條條魷魚鬚。呢間鋪由細食到大,一啲都冇退步,只係越嚟越多人排隊,哈哈哈!