2022-08-06
食中菜最緊要有氣氛,但人數少又好難叫餸,今晚難得約齊friend去灣仔食名門私房菜,仲可以食到我最期待嘅冬瓜盅冬瓜盅絕對係夏天嘅期間限定,而且份量大,無返六至八個人,根本食唔到。今晚呢個冬瓜盅水準超高,而且亦都係手工菜,一定要預訂。湯飲落有冬瓜嘅清甜又有金華火腿嘅甘醇,仲加咗大量海鮮,甜上加甜,越飲越好飲第二味係手撕雞配白滷水鮮鮑魚,個手撕雞味道超複雜,有海蜇碎,雞絲,青瓜絲,酸薑片,Wasabi,紅辣椒及炸芋絲。單單睇材料,就知道味道勁有層次,又爽口又脆口,肉味加埋Wasabi,非常刺激。而白滷水鮑魚新鮮又彈牙,鮮甜好食👍再上嘅就係招牌炸雙寶:炸藕片及炸鮮奶,水準穩定冇失手之後係陳皮一字骨,選用新鮮黑毛豬,陳皮方面用咗老陳皮,久製陳皮一齊炆煮,係我最喜歡嘅做法,食到陳皮味但係又食唔到陳皮入口,好矛盾但好好食🤪😘賣相最靚嘅係呢個鮮拆蟹肉蟹膏燴鮮蘆筍,上枱靚到話話聲,味道鮮甜,蟹肉蟹膏人手拆,費工用心,值100分好難得食到咁大條嘅油浸筍殻魚,越大條越難控制火候,做到表皮香脆裏面保留肉汁,呢條算係非常成功名門招牌雞煲,香味濃辣味輕,雞切到細細件容易入味,越食越想食最後仲有個XO醬炒飯,XO
再上嘅就係招牌炸雙寶:炸藕片及炸鮮奶,水準穩定冇失手
最後仲有個XO醬炒飯,XO醬都係自家製,好用心,飯粒炒到粒粒分明,高水準
食咗咁多濃味嘢,最後用一個腐竹蓮子薏米糖水作結,百分百滿足,食到捧住肚走