2009-11-20
在上環返工都有兩個月,同事介紹這間餐廳,環境是簡約幾舒服,試過十分滿意。兩女一男,點左3個晚餐share食,餐單評語如下:頭盤煎鵝肝配肉桂青蘋果 - 好特別,煎鵝肝就食得多,但係夾青蘋果都係第一次,鵝肝煎得外脆內軟入口即溶,而青蘋果的甜同肉桂汁的香配埋,反而令鵝肝無咁油膩好正。法式白酒煮藍貝- 藍貝的鮮甜加上超濃的海水味,我們還以為加入了大量的海鹽,一問之下才知道是完全沒有加鹽,藍貝非常新鮮肉質一點也不硬.帶子新薯伴荷蘭汁 - 帶子十分大隻,份量啱啱好一人一隻,荷蘭汁原來是egg benedit的汁,酸酸地十分醒胃。 主菜炭燒和牛拼虎蝦 - 雖然是澳洲的,但同日本的分別不大,終於感受到雜誌報紙所講的油花,肉質很嫩,而且要求要5成熟就真係5成,旁邊的薰衣草汁入口很香,估唔到同牛咁夾。意大利火腿卷安康魚扒 - 一個大碟內蔬菜最上面是魚。魚用意大利火腿製法焗過,外面脆而又能夠保持入面嫩,沒有過熟鞋口的程況出現。其實我覺得個汁至係靈魂所在,唔太酸很濃,同個魚很夾,很fresh,食得出廚師有用心機去諗同煮,唔同有d蘇豪餐廳求其煎下舊魚加d瓜菜就算。侍應當晚還推介"法國睡蟹" - 隻蟹有1.5kg
頭盤
主菜
侍應當晚還推介"法國睡蟹" - 隻蟹有1.5kg,,,好大隻,因為係活生生的($528-),但肉質真係好好,超級鮮甜,我以前都食過呢d蟹,但呢一隻真係當你一放入口就知道係新鮮到你估唔到咁好味,很fresh!
呢間餐廳伴碟都用d貴價的沙律菜,都相當有誠意。用料必定是一級的貨源
食完3個頭盤同主菜都已經覺得好飽,但係無論點飽都食得落甜品!
甜品
TIRAMISU - 好正宗富酒香,最鍾意佢用的黑朱古力,甜甜地無咁苦。
Panna Cotta意大利奶凍 - 雖然細細杯,但上面舖滿blue berry 同士多啤梨,好香的椰子味,好味。
焗朱古力軟心蛋糕 - 我的至愛,濃濃的朱古力味又夠熱,夾埋冰凍的雪糕就最正。
我對呢間餐廳的服務水平很滿意員工有禮 食物上枱的時間及擺放用具的位置十分專業 這亦是可推介給朋友的理由~