2019-04-07 588 瀏覽
今日陪個朋友o係Mega box行下傢私店,行到攰攰地就搵個地方食下野抖下,o係9/F搵到一間真心正既打卡熱點餐廳【九五茶座 - 放宮樂園】,單單是個餐廳既門面都已經很吸晴,二話不說已經立即衝左入去搵位坐底了。餐廳既周圍都放滿很多懷舊的裝飾,個感覺就好似時光倒流70年代一樣,而且有一點點荔園Feel,因為有得夾公仔,有少少電動既遊戲,岩晒一家大細,帶小朋友放電玩返一日就岩晒喇。單單是個餐牌已經夠晒誠意,是一本秘笈組成的-「武林盛薈」。你會見到好多懷舊款式既小食/麵餐/飲品,啲回憶全部返晒黎咁,「菠蘿冰」、「雜果冰」、「凍咸檸檬雪碧」、「四正蝦多士沙律」、「傳統生炸雞脾」等等...眼花撩亂。炸雞脾狂既我又點會錯過「傳統生炸雞脾配炸薯條」既組合呢,炸雞脾大大隻,都幾巨型,肉感很重,外皮炸得很鬆脆,但肉質嫩滑依然,真心好抵食。炸薯條份量亦不算少,而且炸至金黃香脆,薯味亦很濃,肉肉的薯肉非常滿足。「四正蝦多士沙律」我哋都揀左配炸薯條,因為實在太鐘意食薯條喇,蝦多士非常香口,蝦肉十分彈牙,一塊接一塊咁食,而且咬落脆卜卜,明知熱氣都唔理得咁多了吧。「菠蘿冰」和「雜果冰」都很出色,可以呃like不在
「四正蝦多士沙律」我哋都揀左配炸薯條,因為實在太鐘意食薯條喇,蝦多士非常香口,蝦肉十分彈牙,一塊接一塊咁食,而且咬落脆卜卜,明知熱氣都唔理得咁多了吧。「菠蘿冰」和「雜果冰」都很出色,可以呃like不在話下,重點是整杯都可以又食又飲,滿意至極。希望下次黎可以食多幾款食物次餘,亦玩下掟彩虹吧,因為今日實在人頭湧湧,當然受歡迎亦是其中一個主要因素啦。
2019-03-03
  • 菠蘿冰