2021-10-06 38 瀏覽
上次來呢間泰國餐廳係一個冬天嘅晚上,店鋪面向寬闊嘅行人路,店內聽著泰文歌曲,望住出面嘅街燈,仿佛遠離香港,時間就此靜止……天氣慢慢轉涼之際,又令我想再一次光顧呢間餐廳。餐廳門口係一個open area, 方便食客嚮戶外飲野傾計。裡面用咗七彩嘅民族風吊燈做裝飾,亦有好多大象嘅掛畫,充滿泰式風情。食物選擇好多,有泰式小食、沙律、粉麵飯、冬陰功、咖喱、海鮮等等。飲品有好多款啤酒(有泰啤🍻)、梳打、泰式特飲、汽水等等。椒絲炒通菜 ($78)通菜炒得好有鑊氣,咬落爽脆,小小辣好惹味。自家製炸蝦餅($88)蝦餅好大塊,上碟熱辣辣,外層薄脆,裡面厚而且非常彈牙,配埋上面嘅羅勒葉同泰式酸辣醬食仲正。特色菠蘿飯($128)飯嘅份量真係滿滿一桶,入面有魷魚、菠蘿、肉鬆、提子乾同腰果等配料,口感豐富。招牌火焰燒雞($168)燒雞表面有玫瑰酒,店員點火前提醒我地可以影相,即刻影兼錄片,有得食又有得睇,確實好有特色嘅雞皮燒得好脆,而且用左大量泰國香料,聞到都開胃。雞肉比較乾身,可以點泰式醬汁一齊食。椰青($50)大大個,連埋鐵匙羹比客人容易食椰子肉,想得周到可樂($25)以為可樂就係罐裝上桌,估唔到整到好似特飲
天氣慢慢轉涼之際,又令我想再一次光顧呢間餐廳。

椒絲炒通菜 ($78)
通菜炒得好有鑊氣,咬落爽脆,小小辣好惹味。

自家製炸蝦餅($88)

特色菠蘿飯($128)

招牌火焰燒雞($168)

椰青($50)
大大個,連埋鐵匙羹比客人容易食椰子肉,想得周到

可樂($25)
以為可樂就係罐裝上桌,估唔到整到好似特飲咁靚,視角效果滿分

2021-10-05
  • 招牌火焰燒雞