2012-04-15
小時候爸爸、媽媽帶我地一家五口黎飲早茶,以前住係葵涌,黎呢度飲茶唔算太遠。宜家我地都搬遠左,我就約左朋友一齊回憶那些年,尤其我呢個朋友係舊街坊,正好同我一齊重拾童年回憶。遇正復活節假期,我地早上九點就係荃灣兆和街搭80號綠色小巴,係總站落。一入到彩龍門口已經見到好多野食放左係度,睇落好似好好食喎! 全部都係自助形式,鍾意食乜就自己攞。呢度食點心唔係特別好食,都係味道一般,環境都係一般。黎度呢度飲茶一定係食豐味,有D人會飲完茶行山,有D都會行完山先飲茶。所以我同朋友都冇乜期望食物會點樣特別好食。我地叫左雞扎、炸雲吞、燒賣、咸水角同叉燒腸。除左燒賣之外,其他都算OK正常,冇乜特別。但燒賣就唔掂,橙色面果D又唔似蟹籽,唔知似乜?! 算叫做黎過試,還了幾個月o既心願。下次再黎開川龍就試下端記先!
一入到彩龍門口已經見到好多野食放左係度,睇落好似好好食喎! 全部都係自助形式,鍾意食乜就自己攞。 呢度食點心唔係特別好食,都係味道一般,環境都係一般。黎度呢度飲茶一定係食豐味,有D人會飲完茶行山,有D都會行完山先飲茶。所以我同朋友都冇乜期望食物會點樣特別好食。