放工入嚟大圍接老細收工,行下行下見到隱蔽地方有間幾特別嘅越南菜館~話佢係越南菜…其實起先我仲以為係西餐廳,又有少少似酒吧~黑色磁磚嘅水吧好有型格~襯埋大大福壁畫,已經吸引咗我哋兩個入去!!佢個餐牌好簡單,得兩頁(但係drink list反而有幾張~🤭🤭😅😋)~但係估唔到真係搵到隱世美食!!豬腩蝦肉米紙卷:我第一次聽老細讚米紙卷好食!!😋🤭重點係:因為佢用咗豬腩肉!🥓腩肉嘅肥油令到米紙卷嘅味覺提升咗,配埋新鮮蝦肉同爽脆蘿蔔絲,仲有粉絲嘅清爽同米紙卷嘅彈牙~再點個酸酸甜甜嘅醬汁~真係好好味!!!豬頸肉春卷撈檬(仲有一條豬肉腸):份量都幾大~因為佢仲有青瓜絲、芽菜、生菜絲……豬頸肉燒得啱啱好!👍🏻😍保存到肉汁好juice!春卷好香脆~估唔到條豬肉腸又彈牙又有油香~兩個人分嚟食都好足夠!!越式炒蜆:用咗好新鮮嘅卜卜蜆,隻隻都漲卜卜~好鮮嫩!佢用九層塔同埋少少辣椒調味,好香好惹味!!老細問我哋試唔試新嘢,off menu畀咗個雞肉鬆薄餅畀我哋試~餅底好香脆,薄薄地,似脆片多過似薄餅~上面有啲肉鬆,雞肉腸片~感覺好特別!!真係未食過~飲品要咗桔仔梳打同埋越南牛奶咖啡~兩杯都好好味!呢間舖性價比超高

飲品要咗桔仔梳打同埋越南牛奶咖啡~兩杯都好好味!

呢間舖性價比超高!食物質素好!環境又舒適!真係不可錯過!!
2024-05-16
  • 豬頸肉春卷撈檬