2022-11-09
元朗一日遊,6pm左右走到鳳攸南街,堪稱美食一條街,美食店林立,令人選擇困難。最後見到呢間燒肉店做推廣,一至日所有套餐7 折,單叫85折,我同朋友二人立即拍板入座。店並非地舖,要上一層,但入到去發現驚喜,環境入型入格,仲超級大,有幾千呎,有個超級大螢幕播放住外國mv,個mood好正。 研究咗個menu好耐,有多款安格斯牛、和牛、黑毛豬及日本薩摩雞肉等不同部位,海鮮刺身、肉類蔬果應有盡有。但都係抵受不住套餐7 折嘅誘惑要咗個2 人燒肉套餐,套餐另外仲有貴價啲嘅和牛套餐揀,不過我同朋友覺得叫個普通的燒肉套餐都好豐富,用啲budget單叫其他食物嚟試下仲好。 B mix 燒肉二人套餐- 原價$588, 7折後$412咋! 超多嘢食 頭盤刺身三點盛 (三文魚、八爪魚、甜蝦)手作先付二品(醃漬牛蒡及酸蘿白)B-MIX沙律B-MIX 飯 海鮮時令海鮮三盛盤(鮑魚、帶子、蒜泥牛油生蠔) 肉類(指定)日本薩摩赤雞腿肉+日本薩摩赤雞腎 肉類(安格斯牛或黑毛豬2選1 )揀咗牛安格斯牛,有安格斯牛小排+安格斯牛粒+厚切牛舌心 蔬菜野菜盤 (甜蕃薯,冬菇,南瓜) 除咗套餐,因為想快啲有嘢食,唔想等,我散叫
B mix 燒肉二人套餐
頭盤
刺身三點盛 (三文魚、八爪魚、甜蝦)
手作先付二品(醃漬牛蒡及酸蘿白)
B-MIX沙律
B-MIX 飯
海鮮
時令海鮮三盛盤(鮑魚、帶子、蒜泥牛油生蠔)
肉類(指定)
日本薩摩赤雞腿肉+日本薩摩赤雞腎
肉類(安格斯牛或黑毛豬2選1 )
揀咗牛安格斯牛,有安格斯牛小排+安格斯牛粒+厚切牛舌心
蔬菜
野菜盤 (甜蕃薯,冬菇,南瓜)
涼拌海哲頭
除咗套餐,因為想快啲有嘢食,唔想等,我散叫咗涼拌海哲頭。嘩! 好大碟,海哲頭算大粒,酸辣嘅汁撈埋沙律一齊食,好食到停不到口。
跟住,先試咗個B-MIX沙律及B-MIX 飯 ,沙律超多蟹子,菜伴酸酸甜甜嘅醋,好開胃。個飯又係好多三文魚籽,紫菜及温泉蛋,攪拌來吃有3重滋味,而且食極都唔膩。
碟肉真係好靚,鮮紅新鮮,肉紋均勻。色澤金黃的燒肉肉質嫩滑,肉汁好juicy, 尤其係厚切牛舌心及雞腎,鮮味得嚟有嚼勁,雞腎咬落去索索聲,好脆口,超好味。
除了套餐,仲散叫咗幾款燒物。柚子胡椒蜜糖五花肉及明太子釀雞翼。真心個柚子胡椒蜜糖五花肉好出色,柚子蜜糖味好突出兼清新,之後慢慢再食到五花肉嘅豬肉味,好有層次。
柚子胡椒蜜糖五花肉
明太子釀雞翼有4大隻,漲卜卜咁入面塞咗好多明太子,係個爐上面慢慢烤到金黄至脆皮,一啖咬開,白煙輕輕的後明太子中心漂出,伴隨明太子的香味,味蕾大滿足。
總括嚟講,個套餐7折好抵食,食到嘅肉好優質,味道更加不在話下,燒肉最重要材料夠正夠新鮮,咁先食到最鮮嘅美味,呢間回頭率勁高,下次會散叫多幾款不同嘅食物嚟试,因為其他食物都好出色。