在東涌渡過了足足五個寒暑, 每次去大埔或者粉嶺返晚間主日學, 總是趕趕的(但必定遲到).......就算知呢度食一個餐可以好Relax都無暇了.天下無不散之筵席, 離開了似熟還陌生的東涌, 轉工轉到何文田(當年興旺的愛民商場, 現在恍如死城, 只餘下天馬和大快活孤軍作戰), 而且早過當年一小時放工, 故此每次返晚間主日學, 到大埔後總有超過一小時的時間剩下, 最好, 而又最經濟消磨時間的地方, 就係八號餐廳.很久沒來, 茶餐依然是全日供應, 餐紙上的主菜全都是有湯有包有飲品, 心太軟仍在, 仍然都是無限添飲(包括小弟至愛但冇地方飲到的熱橙檸檬)點了茶餐, 煙腸蛋公仔麵, 煙肉煎得恰到好處, 不過火(過火就會乾硬的), 麵本身是茶記貨色, 但個湯底是清雞湯, 似是自製的, 好有雞味的湯底, 令到整碗麵都不同了.亦有一次吃薯條龍脷柳, 薯條不太稔, 龍脷柳普通......呢度的賣點係無限添飲, 仲有杯供應, 熱的橙汁出面很少見, 呢度夾埋檸檬, 甜同酸度都剛剛好, 花茶都係推介, 茶味充滿花香.埋單$30也不用, 精神一振, 返到教會上主日學就更醒神了, 我會多些來的了~~~~

• 熱橙檸檬(添飲)