2020-06-12
今天終於試到位於上環這間小清新Cafe, 其實都是因為Grandma scones 先搵到呢到. 本身一心都是想去試scones & 咖啡,但黎到見到個menu都吸引, 就點了一個 "炸魚漢堡" 附帶有薯角. + 一杯oat milk latte"炸魚漢堡" 好夠份量, 個麵包都好鬆軟, 裡面有一塊炸魚+ 牛油果 & 碎蛋沙律! <3 <3 一次過將我最愛食的野包含哂, 三樣夾埋一齊食都好好味味道都好夾. 而薯角就普通. 但大致都好好味, 當日黎大概周日下午還是坐滿的. 員工都非常有禮地安排座位和點餐. 最後我點了2 SET SCONE帶回家吃.順道介紹埋Grandma scones的食後感,:我買了2 SET, 但另一SET 是給朋友的,所以就不能有好的感受,但朋友回覆也是好好味!而我自己就選擇了1.HOJICHA MOCHI & 2. TARO SCONES兩個都好好好味, 首其好想再食的係HOJICHA MOCHI.HOJICHA MOCHI: 淡淡的焙茶味道, 鬆餅的鬆化和 好有口感的麻糬, 不能形容的好味. ***必推TARO SCONES鬆餅本身沒有很大味道
順道介紹埋Grandma scones的食後感,:
HOJICHA MOCHI:
TARO SCONES
鬆餅本身沒有很大味道 ,但芋泥好香好滑. 但食的時間最好配點水/茶,感覺食完口有點乾, 但整體是OK的.
如果大家有心想試SCONES, 可能先在網上預訂比較好, 因為當日也很多人專情來買SCONES,遲了就可能比較少味道選擇.
下次再去這間CAFE,想試試他的糕點, 當日也全部賣哂了.
炸魚漢堡
Oat milk latte