餐廳: 屏山老地方
資訊:

趁住週末黎一轉香港小旅行,黎咗天水圍屏山文物徑行下,見識到唔少圍村特色建築。行到攰攰地就揾下野食,見到呢間餐廳好得意,係隱藏係圍村入面既肉餅專門店。 門口已經有個牌匾寫住屏山老地方,好古色古香,同啱啱行過既書室祠堂等等有一種呼應既感覺。入到去就類似街坊茶記格局,麻雀雖少五臟俱全既感覺,油煙味亦唔大。 打開餐牌,見到琳琅滿目既肉餅飯,包括中式既薑蔥牛肉煎肉餅、西式既忌廉芝士煎肉餅、日式既大阪燒墨魚煎肉餅同埋獵奇既芝士榴槤煎肉餅。反轉背面就係常見既常餐早餐同特色小食咁,非常多選擇。 北京烤鴨風格煎肉餅飯 $65 7.5/10原本以為叫d唔係廚師推介既肉餅會等好耐,但唔使10分鐘就已經整好。點解會叫北京烤鴨風格呢,原來係餡料包齊哂食片皮鴨既材料例如鴨肉大蔥青瓜等,令到肉餅食落多咗d爽脆既口感。肉餅調味唔會太咸,唔似早幾年好興既某肉餅專門店咁整咩都係咸味為主,掩蓋哂本身食材既味。 吉列蝦多士 $30 6.5/10用咗西多士既整法,中間餡料由牛油花生醬變成靚蝦,外皮酥酥脆脆幾香口,可以配沙律醬&泰式甜酸醬,泰式甜酸醬會為多士多加一個層次,幾有趣 土耳其風味雞肉卷 $35 7.5/10估唔到呢到連

北京烤鴨風格煎肉餅飯 $65 7.5/10
北京烤鴨風格煎肉餅飯

吉列蝦多士 $30 6.5/10
吉列蝦多士

土耳其風味雞肉卷 $35 7.5/10
估唔到呢到連kebab都有,都幾大份,入面包得好足料,雞肉同蔬菜都擺得滿滿的,加埋特製醬汁好開胃,咬下一啖咬下又一啖咁就食哂。
土耳其風味雞肉卷
2021-04-19