2017-10-03 1142 瀏覽
容許我講:一流嘅位置, 九流嘅食物!連續三年嘅國慶日都去咗不同嘅酒店食自助餐同睇煙花。今年嘅經驗可以話係最差。衛生差其實大時大節食自助餐都預咗同人迫同埋質素參差啲。但係今次我覺得係衛生都好差。其實睇到佢成晚嘅員工都係見習生居多。我哋食燒烤嘅時候就見到佢用同一個鉗夾啲生嘅帶子,再用同一個鉗夾D熟嘅魚俾我食。其實呢一個係好普通嘅衛生常識,生同屬嘅食物要分開處理。自助餐啲食物碟上面有好多水,作為一間四星級嘅酒店,係咪應該花啲錢去裝置一啲暖碟嘅機呢。食物味道差,選擇少沙律嘅選擇就係幾種菜自己mix.冷盤嘅食物海鮮種類尚算可以但,但係味道好難食。我攞咗幾隻蟹鉗拆開出嚟,啲肉係實、完全冇晒水份。老實講即食蟹柳都好食過佢。唯一可以讚嘅係啲即開生蠔,好新鮮但係每次只可以攞兩隻。傳統燒西冷欠奉,有個爐端燒牛肉我哋攞咗兩次,第一次啲牛肉係燒好晒攤喺度:凍嘅,其實可以攞燈照住姐。第二次攞係喺個爐燒緊嘅,結果都只係䁔而唔係而熱㗎。刺身壽司亦都值得一提,啲刺身切完係出緊水。最特別係佢有一個好似蛋糕咁大嚿嘅壽司,我每一次經過都會諗究竟有乜人去食咁大舊壽司?食完應該乜都唔使食。所以成晚我都見到嗰幾舊壽司係冇人攞過。
所有沙律菜,自己Mix
只有四款頭盤
蛋糕咁大嘅壽司
睇煙火
容許我講:一流嘅位置, 九流嘅食物!

衛生差

食物味道差,選擇少
沙律嘅選擇就係幾種菜自己mix.

甜品就更加不堪入目,啲蛋糕係遲到切到歪嚟歪斜。睇到都已經無食慾。結果選擇咗食雪糕。

總括來講$638, 我會認為佢應該將$300放咗佢係煙花。個buffet最多值$338; $200係比D蠔。

不過睇煙花安排係OK嘅,食完安排左大家去宴會廳睇煙花,涼住冷氣唔使咁辛苦又唔使淋雨。