2020-11-08 1906 瀏覽
星期五約咗銅鑼灣之友,放工搵吓有乜嘢好嘢食,我哋都鍾意食海鮮所以佢一早已經訂咗位漁港薈,sogo 買完野過隔離就有得食,交通非常方便。漁港薈主打 蒸鍋+小菜,而家仲做緊推廣特價,真係抵食到不得了。埋單每人都唔使$300。新開餐廳主打中菜和蒸氣海鮮,見到隔離枱食客食蟹好正啊!睇Menu先知原來有優惠套餐都唔錯,我即刻唔客氣啦,一枱二食鮮蒸鍋 即叫即做。《漁港薈》銀裝海鮮蒸鍋 無味精靚燉湯 一盅 熱辣辣的美味靚湯,真材實料,最啱秋冬時節進補一下,飲完滋潤返晒。招牌黃金川辣炒蟹 熱辣辣香噴噴的招牌黃金川辣炒蟹 ,大大隻啖啖肉,炒蟹鋪滿黃金蛋黃沙,川辣有辣勁夠惹味,蟹肉鮮甜。脆皮妙齡乳鴿 妙齡乳鴿肉質鮮嫩可口,炸出來皮脆肉多汁,沾上椒鹽吃更有提鮮作用。海鮮大拼盤套餐內的海鮮以冰鎮大拼盤上枱,賣相精緻有霸氣。重點係全部海鮮即日新鮮運到,睇見都流口水。生猛大連鮑魚 、蘇格蘭蟶子皇 、北海道大元貝 、鮮甜海生蝦 、游水海班件 、鮮甜貝貝殼 ;真的很豐富。我個人特別推介蒸鍋,這裡的海鮮真的很新鮮,蒸可以吃到原汁原味,特別是生猛大連鮑魚,大大隻超生猛,上枱時候仍然會擺動的,入口彈牙有嚼勁 。蘇格蘭蟶子皇

《漁港薈》銀裝海鮮蒸鍋

無味精靚燉湯

招牌黃金川辣炒蟹

脆皮妙齡乳鴿

海鮮大拼盤

蘇格蘭蟶子皇 是我另一款最愛,加上一點秘製醬汁很有風味,好似手掌咁大,絕對不能錯過,肉質超鮮甜美味。

安格斯手切肥牛
脂肪分布平均,肥瘦適中,牛味濃郁,入口即溶。

粗糧拼盤
現代人很少可以吃到粗糧,高纖維質有益,蔬菜清甜可口。

西尾棟綠豆沙
到最後還有完美的甜品,西尾棟綠豆沙甜度適中。

整體而言,食物質素高,海鮮新鮮可口,店員服務態度細心殷勤,值得再來一試。

• 招牌黃金川辣蟹
  • 無味精靚燉湯