2021-06-26
放工約左friend係element睇7點半, 快快趣係附近食個晚餐, 係戲院側邊就有幾間餐廳, 揀左依度食越南野。餐廳環境時尚, 空間感又大, 依個環境食個pho都幾舒服!冬蔭雞翼 $72見到佢係冬陰味道就即刻揀左, 一來岩自己口味, 二來出面比較少有。雞翼size大, 食落相對滿足, 冬蔭味道唔算太突出, 但係炸得皮脆肉嫩, 已經好香口惹味。蟹肉大蝦蕃茄湯檬 $98橙紅色湯頭味道帶濃郁蕃茄味, 加上九層塔同蒜片更加之香! 蟹肉拌上湯後入口仍不失鮮味, 兩隻大蝦好彈牙, 檬粉同埋豆卜好快索哂湯汁, 好味酸子醬慢煮豬肋骨 $164豬肋骨肉質好軟腍, 同刀叉就可輕易將骨肉分離, 果然係慢煮質素。豬肋骨表面掛滿酸子醬外, 本身亦十分入味, 入口酸酸甜甜, 就算份量咁多食哂都唔覺得膩!鮮青檸羅勒薄荷梳打 & 鮮柑桔梳打 $38/each兩者都好FRESH, 特別中意鮮青檸羅勒薄荷梳打, 加入左羅勒簡直係畫龍點睛, 味道清香又解渴。
冬蔭雞翼 $72
蟹肉大蝦蕃茄湯檬 $98