之前係instragram見過好多blogger都post d賣相相當吸引的frozen pop出黎😳所以一直都對呢間cafe相當有興趣有日係銅鑼灣食晚飯 就諗住順路過黎拜訪下🤔點知...🙄我和友人各叫了一款甜品Double Chocolate Ice Cream with GreenTea Pancake ($38) 和 Mini Frozen Pops ($68 for 2 flavours) 我係🍫朱古力迷 所以就左chocolate frozen mousse 另一種flavour 就揀左 raspberry ice-cream bar😬Mini Frozen Pops ($68 for 2 flavours) 一上桌 真係好mini😵 難怪圖片只供參考🙄因為見其他ig blogger平時post ge 相都影得好大條絕對唔會係半塊薯餅都無ge size😩而且裝飾並無之前見到的特別 好hea💩💩💩比條唔食得ge rosemary比我就當做裝飾 會唔會係hea左少少?!😒😒😒點解擺相出黎既frozen pops上都有裝飾 唯獨我的沒有? 賣相普通到連相機食先都未必呃到like🙊難
所以一直都對呢間cafe相當有興趣

絕對唔會係半塊薯餅都無ge size😩
而且裝飾並無之前見到的特別 好hea💩💩💩
難道blogger和普通食客有不一樣待遇嗎?👿
Mini Frozen Pops
不過唯一可取的是Chocolate Frozen Mousse 朱古力味非常濃郁
Chocolate Frozen Mousse
裡面意外地還有raspberry夾心 甜中帶酸 不會太膩🙂
Raspberry Ice-Cream Bar則比較普通
有半粒士多啤梨係Raspberry Ice-Cream 裡面
但Raspberry Ice-Cream味道都是偏淡
整體來說 🐏個人覺得$68得兩條拼起來size都比平時一條Häagen-Dazs或其他同業雪條都少得多 完全唔抵食🙅🏻🙅🏻🙅🏻而且味道並沒有預想中的很impressing
如果與同業I See I See相比
反而覺得 around $50有一條真材實料的Frozen Pop比這間的好得多🤔 因為坐在這裡還有加10% service charge
👉🏻等於$73先有兩條 frozen pops
相差$20 但味道卻不是特別討好 值嗎?🙄

容許我講一句好廢但認真的說話
Double Chocolate Ice Cream 無朱古力味
朱古力味非常淡 合格的chocolate味道都未符合
double chocolate就別提了🙃🙂🙃🙂
GreenTea Pancake仲硬過Mc Donald🐷豬柳蛋漢堡個漢堡包💀💀💀
而且 綠茶顔色是有了 但味道完全食唔到
真的很伏呀!!!😖😖😖

總括而言
兩個人埋單$120 (included service charge) 覺得唔抵食🙅🏻🙅🏻🙅🏻
雖然我唔知點解呢到會有service charge可言
反正我就沒覺得過自己享受了什麼service
(因為一開始連餐具都要自己問先有😕 而且食輕食其實只係坐左一陣)
而且我覺得這裡食物質素有點言過其實 被部分blogger過份吹捧 味道沒有預想中的好
🐏本人曾為咖啡師 對咖啡略有認識
雖然這裡以make your own coffee 作為賣點很有gimmick
不過懂咖啡的人就會覺得好的咖啡不需要加任何syrup或調味 認識咖啡豆的原味才是真締
本來一開始有諗過試一試 但試完frozen pops和 ice-cream pancake之後 真係覺得要三思🤔
2016-07-19
$60 (宵夜)