因為朋友團購買了多張, 叫佢讓了一張俾我, 我同朋友一行二人去找這店.旺角雖然大, 但從沒有想到, 這間鋪開在一個根本平常去旺角從來不去的地方!近廣華醫院, 但係係內街, 鋪面勁細, 我經過了兩次番轉頭才看到, 那時候已經流汗流死了...進到店內, 有冷氣總好過冇冷氣, 細看之下同團購睇到的相片真的差別好大!很多東西, 相中都很特別, 例如士兵公仔, 但來到看到, 想不到是如此細小...問店員, 知道有三種口味, 先請佢俾原味我試, 一試即刻覺得唔掂, 因為自己食開好多間frozen yogurt, 各店特色我都好清楚, 但從來未食過一種原味是沒有yogurt味道! 我馬上向店員提出, 她好有禮貌向我解釋, 為何感覺不酸, 因為是用fresh yogurt, 但我認為這種味道確實不能為大部分人接受的.算吧, 因為這店主打是朱古力和綠茶, 所以我還是有興趣買一杯試試.我買了mix兩種味, topping款少, 揀無可揀下, 揀了店員推介的rose mochi.買了後, 馬上試試, 發覺綠茶的味道比較假, 色澤很綠, 但味道我認為有一兩間我食過的比較好, 幼滑度是ok的, 只是沒有驚喜.朱
綠茶味

朱古力標榜用varlhona, 心想一定不會差得去邊, 但自己整開蛋糕, 都知道varlhona有好多等級, 亦有valhona可可粉, 用不同配置已有很大落差. 朱古力的味道是偏苦的, 但感覺上不算太varlhona, 反而像另一種朱古力牌子, 奶味比較濃, 總之同我想像有距離, 有點失望,

再加上那些所謂的rose mochi - 這東西我已在某店吃過, 一樣味! 這其實不是麻糬, 以我認識, 這應該叫玫瑰小丸子, 我相信大家都知道小丸子和麻糬的分別, 兩者是有很多不同.

山長水遠來到, 可能期望太高, 所以才會失望, 馬上自省: 團購上的內容是否可以盡信? 之前已經試過在H8某頂樓店子團購午飯(不開名,因為沒寫食評),食到一肚氣, 但今次因為團購字眼令我認為是高質產品, 但熟做甜品的我, 我認為要做好這些雪糕, 還得再下點苦功再提升一下吧.

這間店太偏僻, 如果有坐位會更好, 因為那麼遠來到, 但沒位坐又要走, 夏天真令人有點辛苦.
2 分鐘 (外賣自取)
綠茶味