2012-08-05
第一腸粉係太子一間腸粉專門店,開左一年,除左售賣多款招牌腸粉外,亦都供應豬骨粥,蒸飯及多款小食.呢間腸粉專門店開業唔夠半年就入選「米芝蓮車胎人美食」呢個獲得世界性公認o既榮譽,事件曾經上過報紙頭版報導自從獲得米之蓮車胎人後,第一腸粉除左近半年o係對面開多一間分店外,亦都再做團購優惠,今次除左再同團購達人合作外,亦都叫埋蜜蜂朋友參加,所以近期兩間舖都好熱鬧除左第一腸粉外,呢條街都有幾多食肆做過團購優惠,好似廣東燒味餐廳,京川滬風味小食坊,點喜來同埋陽光麵包西餅.原來第一腸粉都有英文名,新舖招牌有英文店名 Superior Steamed Rice Roll Pro Shop Limited,入面大約有四十個坐位.記得去年底使用團購優惠時,當時只有舊舖,剛獲得米之蓮車胎人榮譽,我地要o係門口排隊等幾個字時間,自從開左分店後,而家唔見人龍.好多人都覺得腸粉只不過係一款飲茶或者食粥會叫o既平民食品,不過獲得米芝蓮垂青後,一碟腸粉身價立即提升.上次團購優惠只需$10就可以有單拼腸粉配豆漿,十分抵食,不過而家出左名後腸粉加左幾蚊,今次團購優惠雙拼腸粉配豆漿要$15一份.今次享用團購優惠要避開繁忙時
今次享用團購優惠要避開繁忙時間,只適用於星期一至五,另外兩間團購公司o既優惠條款有少少唔同,團購達人朋友可以新舊兩間舖都用得 coupon,若果係蜜蜂支持者就只可以去新舖
有部份蜜蜂朋友去左舊分店後俾店員嬸嬸趕走,要行過去對面o既新店使用團購優惠
我地當晚大約七點到達,由於之前去過舊舖,今次我地特別去對面新舖享用團購優惠,新舖地方大少少,用左圓檯後,每張檯可以坐幾多個人變得較為彈性.
點知呢o的雙拼腸粉原來係每條腸粉都有兩款味道,我地之前都冇諗清楚點樣配搭腸粉配料,所以味道未必夾
我地一碟要左手切牛肉拉腸拚脆瓜什菌拉腸(原價$24),另一碟要左招牌第一拉腸拼順德魚片拉腸(原價$24)
招牌第一拉腸拼順德魚片拉腸,一條腸粉混左一邊牛肉一邊魚肉,原來味道係唔夾架
腸粉一碟三條,皮薄得晶瑩剔透,好精細,係真正o既布拉腸粉,腸粉夠滑,粉皮有米漿o既味道,仲唔會黏住筷子.
同去年底食o個次比較,今次腸粉皮做得較薄,較易食到入面配料味道,不過薄身腸粉就自然食唔飽肚
另外,呢個套餐仲有一杯冰凍豆漿,呢o的豆漿都有豆味,不過就唔濃郁,同埋甜左少少.豆漿就算堂食都用紙杯黎裝,實在唔太環保
大家要留意呢間腸粉店係唔會供應免費茶水,客人口渴可選擇購買冰凍豆漿,汽水又或者蒸餾水.留意到佢地近期開始賣維他最細支裝蒸餾水 330mL (原價$7),計落仲貴過$5一杯冰凍豆漿及$7罐裝汽水,相信強國人先會識得欣賞呢o的水
今次呢個優惠價錢都算抵食,只需$15就食到米之蓮推介腸粉及冰凍豆漿一杯,若果日後再有團購可能會再幫襯,雖然團購達人話過而家o的野食真係好貴,不過我地覺得原價$24一碟雙拼腸粉就真係太貴
團購條款係每人每次限用一張 coupon,之前有食家可以兩個人使用三張 coupon 後仲對腸粉店不滿,表示以後唔再幫襯,其實唔太理解老闆o既一番誠意,呢種待遇真係大部份團購客人都唔會遇到喔!
我地係晚飯時間黎食腸粉,平民化星級食肆自然吸引好多人黎幫襯.老闆要客人搭枱,同埋集中坐o係店內較入位置,好讓新黎客人有位坐,藉此做多o的生意.若果有人認為同人搭枱會感到自卑,就要避開飯市時間幫襯喔!