(非會員)
2007-12-18 63 瀏覽
昨天是我母親生日, 我同d親戚去美心食午飯, 我地明明book左一點鐘張生十位,我係第一個去到, 咁我就更係攞位先啦!刻情開始啦!首先, 我同叫咪個位姐姐講:book左張生十位, 佢叫我入去同同事講就得啦!好正常, 我就入左裡面, 見到個女侍應, 再同佢講張生十位, 佢好似未瞓醒咁問我:咩話?我第二次同佢講:book左張生十位,佢話:三十位呀? 我啤一聲, 佢聽唔到, 我第三次唯有大聲d同佢講:係book左張生十位, 佢先同我講:哦!訂座你行去前面問返d帶位, 我唔知呀! (咁你唔好晒我咁多時間啦!問完一輪得個桔, 但我前後加埋己經總共講左四次:book左張生十位), 好啦, 我行去前面問帶位:唔該!我book左張生十位架, 個帶位話:三十位? 我第二次同個帶位講:張生十位, 個帶位話:哦!係咪王x緍宴三十位個度呀?(下午一點就有緍宴?緍宴通常唔係夜晚先去架咩, 可能係我見識少啦)我見佢又係’撞聾’我唯有大聲d, 我第三次講:我係話book左張生十位呀!(講到我都躁躁地, 好似背書咁)佢又嫌我大聲過頭, 鎖起眉頭盯住我(嘩!咩服務態度呀!好似想打我咁,我都未俾色你睇, 你反而俾面色睇)

首先, 我同叫咪個位姐姐講:book左張生十位, 佢叫我入去同同事講就得啦!好正常, 我就入左裡面, 見到個女侍應, 再同佢講張生十位, 佢好似未瞓醒咁問我:咩話?我第二次同佢講:book左張生十位,佢話:三十位呀? 我啤一聲, 佢聽唔到, 我第三次唯有大聲d同佢講:係book左張生十位, 佢先同我講:哦!訂座你行去前面問返d帶位, 我唔知呀! (咁你唔好晒我咁多時間啦!問完一輪得個桔, 但我前後加埋己經總共講左四次:book左張生十位), 好啦, 我行去前面問帶位:唔該!我book左張生十位架, 個帶位話:三十位? 我第二次同個帶位講:張生十位, 個帶位話:哦!係咪王x緍宴三十位個度呀?(下午一點就有緍宴?緍宴通常唔係夜晚先去架咩, 可能係我見識少啦)我見佢又係’撞聾’我唯有大聲d, 我第三次講:我係話book左張生十位呀!(講到我都躁躁地, 好似背書咁)佢又嫌我大聲過頭, 鎖起眉頭盯住我(嘩!咩服務態度呀!好似想打我咁,我都未俾色你睇, 你反而俾面色睇)跟住佢好晦氣咁話:咁你企埋一邊等下啦,我唔清楚,我揾同事幫你,咁我訧開始罰企, 企左幾分鐘, 有個叫阿娟既帶位就來了, 跟住仲精彩, 佢來到第一句唔係講唔好意思, 亦都唔係幫我安排座位, 而係同我講:小姐, 我地本身無訂位架!不過我同張生熟, 先留俾佢咋, 你講野唔好咁大聲呀!(咁啫係咩意思呀?’好心施捨張枱俾我架咋, 你唔好咁多聲氣呀,想要枱呀,求下我先啦’咁呀)
咁佢地訧成班帶位圍住我,我問果個阿娟:點解我講一句’我book左張生十位要講咁多次都未埋到位?你地好似聽唔到咁不斷話三十位三十位, 頭先果個帶位訧即刻博嘴啦,我唔知你之前同邊個講喎, 總知你來到問,我我就話唔知,唔關我事,(呢d說話係人講架咩, 不負責任, 你改姓唔啦笨, 跟住阿娟訧話我地無訂枱架,所以我d同事唔知,唔我地同張生熟先同佢留枱, 你唔好咁大聲講野, 俾其他人聽到唔好,但佢到目前為止都無意思帶我入座, 依然繼續擾嚷,我都無佢咁好氣,我問佢, 咁你依家係咪無位俾我呀, 我係咪走得呀?阿娟話:咁又唔係,咁你跟我來啦, 我到此刻才可入座,

到左我d親戚來了, 帶位阿娟竟然向我的親戚張生投訴我,話我講野大聲無禮貎, 張生都無佢咁好氣,(服務生投訴客人--史無前例,不知所謂)

我地買左個生日餅, 遲遲都無人來幫我地攞去雪, 得到我地三嗺四請先有人來攞去雪,我地食完d點心籠無人收, 堆到成座山咁,成堆骨碟無人收, 唔知以為D侍應收晒工添!

食到尾聲, 我地想食旦生日餅, 叫個部長(黑色西裝)幫我攞個旦糕出來, 佢揾左一大輪,返來問我地個旦糕交左俾邊位同事, 我地鬼知佢叫咩名咩,我地個個AREA又九世都無一個侍應行埋來, 想指俾個部長睇都唔得啦, 又再揾左一輪,佢終於攞到個旦糕出來,一開...個旦糕拆晒,同個部長講, 佢竟然話:我只係攞出來咋喎,我無開過喎, 我唔知呀!(咪就係你攞出來或者你同事放得唔好先會整拆個旦糕啦,如果你開過來睇就唔會拆左都攞出來啦,仲要一唔好意思都無,)我地都沒好氣,叫佢攞旦糕佢就真係只攞旦糕,唔會攞碟和义俾我地,更加唔好講話會執枱呀,最後我地自己將D點心碟,點心籠,污糟碟放入下欄盆,真係自助式,做埋佢地個份,但係佢地份糧就到足,真係不知所謂,

總括而言,呢間酒樓侍應及帶位真垃圾,由其是個帶位阿娟,自己做得唔好仲竟然投訴反個客轉頭,史無前例 我諗佢唔知咩叫SERVICE囉,佢真係要再培訓呀,我係度奉勸大家免得過都唔好再去呢間酒樓呀!呢間野既服務評分,我俾1分都嫌多呀,

大家都係做飲食業,如果我D服務態度好似佢咁,我俾人炒左好耐啦!唉,美心皇宫D侍應真係....唉!!