2022-06-08
自屯馬線開通後,第一次在土瓜灣站出閘,一般在土瓜灣揾食的都好難揾到日本野食,今晚就一於試下位於土瓜灣譚公道的夢之丼食日本野。打開Menu 睇第一、二頁都是他們的丼飯我們就叫了花錦魚生丼 & 夢之丼。Menu 仲有其他晚市定食其他小食我們就叫了左口魚邊壽司 、蟹膏豆腐、油甘魚刺身、磯燒帆立貝、大入島蠔 一開始店員為我們上了沙律 & 麵豉湯,麵豉湯有蜆肉、木耳絲、海帶,沙律味道都唔錯。左口魚邊壽司、蟹膏豆腐 & 油甘魚刺身一齊上。左口魚邊壽司係燒過的,油脂分布好均勻、上面鋪滿左木魚絲,壽司飯係有味的醋飯;蟹膏豆腐好重蟹味、食落口感滑滑的,好特別,之前都未食過;油甘魚刺身肉身好厚、完全無腥味、質素好高。叫了2隻大入島蠔,蠔係新鮮開的,一如既往,我慣常用筷子篤一篤蠔的裙邊,感覺到隻蠔有反應就是活的,所以呢兩隻絕對新鮮。而磯燒帆立貝肉質好嫩滑,呢碟是一開二的,所以原來是好大隻的帆立貝,表面燒熟的、內𥚃就是刺身咁樣。而今晚的主食就是丼飯,丼飯我們都覺得十分之出色。花錦魚生丼主要就是三文魚、吞拿魚魚蓉配上其他配菜,e.g. 櫻花蝦蝦乾、三文魚魚子、蛋、玉子、青瓜、酸薑、蝦肉、硯肉,最特別係中間仲放了
打開Menu 睇第一、二頁都是他們的丼飯
我們就叫了花錦魚生丼 & 夢之丼。
Menu 仲有其他晚市定食
而今晚的主食就是丼飯,丼飯我們都覺得十分之出色。
花錦魚生丼主要就是三文魚、吞拿魚魚蓉配上其他配菜,e.g. 櫻花蝦蝦乾、三文魚魚子、蛋、玉子、青瓜、酸薑、蝦肉、硯肉,最特別係中間仲放了隻溏心蛋嘅蛋黃,色澤非常之鮮艷同埋吸引,味道當然是很不錯。
夢之丼應該就是該店的招牌,用了其名,主要有三文魚魚子、兩隻大粒嘅帶子、一隻赤蝦、仲有吞拿魚魚蓉。這個丼飯還跟咗一口橙果醋。
我們今晚一共叫咗七款食物:
花錦魚生丼 $188
左口魚邊壽司 (2件) $96
蟹膏豆腐 $48
油甘魚刺身 (2片) $68
大入島蠔 (2隻) $176
夢之丼 $298.4
磯燒帆立貝 $68
食得好飽、好豐富、好滿足☺️☺️