2023-06-27 500 瀏覽
今日我同老婆突然想食泰國野, 但星期六去九龍城實在太多人排隊,而我哋又非常肚餓,搵吓搵吓搵到土瓜灣既來泰巷。一入去地圖呀,你好友驚喜環境鼻血,九龍城嗰啲泰國嘢好得多定係睇吓餐牌竟然有好多平時冇見過嘅泰國菜,同老闆傾偈,原來佢哋嘅師傅全部係泰北人,所以好多菜式都係佢哋自己家鄉菜,香港唔係好多地方有泰北菜食,一於試試佢。我哋叫咗個咖喱麵😋😋😋😋😋,泰式火車炒飯😋😋😋😋😋同生菜包😋😋😋😋,我唔解裏面喺香港真係第一次食,咖喱味好濃好好食。另外火車炒飯都好有驚喜好有鑊氣,估唔到一間小店可以做到呢個水準。生菜包又係我鍾意嘅味道,夠酸好開胃。老闆就突然之間俾咗佢哋當日自己師傅親手做嘅甜品,椰汁蛋花糕俾我哋試,估唔到蛋花可以做甜品。我哋仲叫咗個芒果糯米飯,一上枱出晒煙,好好食😋😋😋😋😋估唔到喺土瓜灣可以搵到啱口味嘅泰北菜一定要試吓!

估唔到喺土瓜灣可以搵到啱口味嘅泰北菜一定要試吓!