2023-06-27
土瓜灣美食都介紹過唔少😋今次想同大家推介係土瓜灣北帝街呢間非常之出色嘅居酒屋😙佢哋叫「吳留手」,運用高質而且新鮮嘅食材方面佢哋絕對唔留手!餐廳裝修簡潔,日系風格好似真係身處日本咁😋今次有機會坐喺Bar枱睇住師傅整嘢食🥰≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣所有套餐都會包括鹹菜、前菜、麵豉湯及生果不得不提一眼望到生果覺得好可愛,兔子蘋果相當之有心思😚而且都好甜🥰當日嘅鹹菜係海帶魚乾好香口,前菜係胡麻醬牛舌芽菜,牛舌彈牙嘅口感再配上爽脆嘅芽菜十分之夾。魚切魚生飯 $198由三文魚籽、三文魚粒、赤貝、油甘魚、甜蛋等食材拼湊而成。魚生好新鮮而且鮮甜,所有食材同可食用花拼湊埋一齊就好似一幅畫咁😋令人食慾大開😙而且份量絕對唔係講笑,真係好多🙌🏻花魚一夜干(半條)$98未上到枱已經覺得好香,雖然話就話半條,但其實都好大條😗油脂分佈得好均勻,帶著油脂嘅肉質軟嫩,但一啲都唔膩。有些少碎骨,要小心啲食落少少檸檬汁最夾而且會令肉質鮮味更加突出!≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣見到師傅招待客人熱情嘅款待真係好似去左日本咁,係香港難得一見高質素又好服務嘅
所有套餐都會包括鹹菜、前菜、麵豉湯及生果
魚切魚生飯 $198
花魚一夜干(半條)$98
落少少檸檬汁最夾而且會令肉質鮮味更加突出!
見到師傅招待客人熱情嘅款待真係好似去左日本咁,係香港難得一見高質素又好服務嘅居酒屋🏮睇得出師傅對食物嘅材料嘅用心😚
吳留手小料理 (土瓜灣)
地址:土瓜灣北帝街19號地舖