星期六同媽咪喺尖沙咀行街 行到咁上下見到”莆田” 米之蓮一星福建菜!媽咪有興趣又唔使等位今日lunch就食佢~ 見到Menu大推聖子 OK喎!$198兩款 食得過 媽咪揀咗”鐵板鹽焗聖子”同”花雕蒸蟶子”平時去食大排檔 好怕食貝殼類海產 因為成日都會食到唔乾淨、會臭又有沙石嘅海鮮。一直怕怕但今日我對呢個聖子評分一百分!先講賣相,已經超級靚仔!一隻隻有半隻手咁大嘅聖子放喺鹽焗鐵板上 拆肉夾出嚟超級肥美海鮮夠新鮮 只要用最普通嘅調味 就可以帶出最鮮甜嘅味道~果然食到我停唔到口!隻隻都滑嘟嘟 重點係洗得好乾淨!一粒沙一粒殻碎都冇!聖子浸喺花雕酒湯底入面 未放低喺枱已經聞到嗰陣酒嘅香味!呢個扁肉湯 係我哋見到隔離枱全部都有叫 所以都抵受唔住誘惑叫咗嚟試一樣冇令我地失望!扁肉小雲吞配上紫菜湯 清清地作為一個開胃湯確實唔錯冰鎮苦瓜! 如果唔係媽咪我絕對唔會叫苦瓜嚟食~但係食咗一塊之後真係停唔到口!佢每一塊苦瓜都切得好薄 係切到透光㗎(好刀工)貼心嘅餐廳仲隨苦瓜奉上一小碟蜜糖 由於我真係唔係好食得苦 基本上我每塊都係要點蜜糖食 口感勁爽嘅苦瓜配蜜糖凍冰冰 口感好過癮另外我哋仲叫咗“莆田荔枝肉”、“
媽咪有興趣又唔使等位今日lunch就食佢~

見到Menu大推聖子 OK喎!$198兩款 食得過
媽咪揀咗”鐵板鹽焗聖子”同”花雕蒸蟶子”

平時去食大排檔 好怕食貝殼類海產
因為成日都會食到唔乾淨、會臭又有沙石嘅海鮮。一直怕怕
但今日我對呢個聖子評分一百分!

聖子浸喺花雕酒湯底入面 未放低喺枱已經聞到嗰陣酒嘅香味!

冰鎮苦瓜!
佢每一塊苦瓜都切得好薄 係切到透光㗎(好刀工)
貼心嘅餐廳仲隨苦瓜奉上一小碟蜜糖

另外我哋仲叫咗“莆田荔枝肉”、“興化炒米粉”

本身我哋都以為眼闊肚窄 但結果我哋將全台嘅嘢都食清光(鼓掌)

依家唔係知蓮一星餐廳果然非同凡響!下次帶埋屋企人嚟試埋佢嘅晚餐Menu先!
午餐
  • 莆田扁肉湯