2017-05-05
一個月之前是浪漫的情人節,雖然老公唔算好浪漫,當日冇食燭光晚餐冇送花,但感情深厚嘅我哋又點會計較呢啲嘢呢……不過適逢今日3月14號白色情人節,我哋兩個又咁啱早收工,得閑拍下拖,經過路經呢間看似幾浪漫格調有幾簡單的西餐廳,於是入內食個飯裝修唔係走華麗氣派嘅路線,但內裏嘅環境比到我一種好舒服嘅感覺,佢叫casa338 ,casa 係家嘅意思,想店主應該想餐廳俾人一種家的感覺吧,坐低之後侍應亦都好親切咁樣招呼我哋。每台都有鮮花做擺設,別具心思。而且木造的餐枱餐椅比佢仲好溫馨嘅感覺!呢度食飯真係豐儉由人,看餐牌都係$100左右可以有一個餐,算係幾抵食,例如我老公咗嗰個燒春雞set dinner都只不過係$98,而我就想試下個和牛扒,300都唔使就可以食到和牛扒!個餐有湯有沙律有包包,都幾齊全,我哋兩個都叫咗羅宋湯,幾開胃。兩個沙律成雙成對放在一起,睇落特別可愛,沙律菜幾新鮮,特別喜歡沙律中放車厘茄,酸酸地又開胃,放了芝麻醬有少少日式味,而且係我最喜歡的沙律醬汁因為佢同沙律菜的爽、香、甜好配。牛扒上菜了,我叫左medium 的,雖然牛扒係算比較薄身,但係冇因為咁樣而over cooked,依然都
老公真係識食,揀了春雞,想起其實都真係好耐冇食燒春雞,成日覺得可能係會燒到啲雞肉好鞋,但係反而呢個燒春雞令我哋覺得好驚喜,燒得個雞皮得好香脆,裏面啲雞肉仲好有雞味,而且幾軟滑,正!
其實呢度仲有生蠔食,而且價錢好似幾底,不過可惜我呢兩日腸胃唔舒服,老公不容許我食生冷野,唯有下次來先再試啦……
老公仲試咗熱情果味嘅啤酒,佢皇恩浩蕩咁俾我試咗一啖,我覺得不錯!尤其係女仔應該會幾啱飲,因為果味好重好香。