2013-12-31 1169 瀏覽
這店名令我想起關正傑的某一首歌開頭第一句: 在原野上讓我獨行….選擇在平安夜來, 主要是我們不太想吃聖誕大餐, 而這裡又不太貴, 本來兩個月前已經來過一次, 但剛巧她休咗息, 沒有幫襯就走了, 今晚差不多9點再臨, 客人只有兩枱, 座落不到30分鐘重只剩番我們包場, 店內情況樓下食友已經形容過這裡不再描繪了, 我們叫了:三文魚腩刺身一磅$135, 賣相(擺設)有點”娘”! 最有趣的是搭兩件蛋壽司用的蛋作調色之用, 全部魚生都是厚切, 魚生溫度ok, 雖有點凍但當晚溫度也相當低, 而店內是跟室外空氣流通的, 就咁擺都會變凍啦! 壽司用芥辣比較人工的綠, 不過我們都不會用芥辣太多等人, 食少少問題不大, 三個人分享剛好,但其實亦足夠四個人食, 串燒牛脷$19 一串五粒, 沒有太濃牛味亦沒有太濃調味, 但都知道食緊”牛脷” 嘅 壽司“盛り合わせ“自已組合的, 因為壽司是7送1 - $63, 我們選的壽司是醋鯖魚三件 –醋鯖魚偏乾且有點嚡口, 炸蝦三件 –成隻蝦露出2/3 視覺上不美觀, 炸色有深淺色 , 鰻魚兩件 –將鰻魚切碎上,外觀唔太好囉! 芝士焗菇菇, 基本上用咗兩扎金菇菜加一兩

芝士焗菇菇, 基本上用咗兩扎金菇菜加一兩粒鮮冬菇切絲, 跟芝士煮溶即成, 慳工夫之餘, 最重要係慳錢嘛, 所費無幾,

燒三文魚鮫$30, 魚鮫尺碼大概係兩隻麻雀咁大, 魚肉夠香滑
芝士燒日本蠔$48, 蠔味阿重即使是有芝士蓋面, 如果隻蠔可以再生一點會更好效果
韓式軟骨餃子煲$48 加10蚊有烏冬底即$58, 雖已交帶店方要”少辣”但廚師一於少理, 辣粉照樣的多, 一擺埋來已經知”瀨野”, 太座同友人K 有食但都是”有限度地食”,唯有自已包底啦! 餃子都算大隻且餡料也不少的, 但自已唔太欣賞這種長方形的餃子, 烏冬又有點驚喜, 有口感的烏冬,
燒雞泡魚干$38 -亂上, 唔知點解廚師好似有意將魚干好有藝術氣質地擺出這個賣相,通常這個菜沒有什麼好壞之分, 因為一般都不會什樣失手,
三文魚炒飯$55, 三文魚切得超細粒, 見得到橙色的粒粒其實是甘荀粒粒, 炒得都可以講OK嘅! 只係就咁睇都感覺好”寡”下囉, 如果可以多一點色彩的話!

這裡用的茶實在麻麻地, 好淡近乎清水
一磅魚腩
勝在平, 但質素麻麻
好搞笑的做形
成本最低的食物
好味而且唔貴
一般
辣只靠辣粉欠深度,餃子並不太差
個賣相好差嘅雞泡魚干
三文魚炒飯只見到飯呀,無法特出主題
2013-12-24
一磅魚腩