2010-07-31
其實自己好少去「太興」食嘢,因為一向覺得呢間已經變成連鎖店嘅茶餐廳,雖然薄有名氣,而且生意仲愈做愈大,開埋做高檔少少路線嘅「太興新世代」,個別食物好似「焗青芥辣燒肉飯」同「冰鎮奶茶」咁又廣為人知,但係自從佢出左名之後,價錢就收得愈來愈貴,所以都已經好少幫襯。不過呢日路經太子附近的這間「太興」分店,見好耐都無食過呢度的「頂級午餐肉滑蛋公仔麵」早餐,心思思想食吓,就入去幫襯啦。唔知係咪呢日遲左出門,店裡面已經幾乎無位,只係得番一兩張細檯未有人坐。伙計招呼自己坐低之後,都覺得坐得幾逼狹。其實自己一心入去都係想食呢個好耐無食過嘅「頂級午餐肉滑蛋公仔麵」啫,所以二話不說,就叫左佢,餐飲當然亦離不開呢度最出名嘅「冰鎮奶茶」啦!呢度嘅早餐以茶餐廳來講,都真係算收得幾貴,好似呢個早餐咁,要成$27落樓,只不過係一間比較出名嘅茶餐廳早餐啫,,都收咁嘅價錢,真係唔係成日都咁捨得咁食法。雖然,呢個「頂級午餐肉滑蛋公仔麵」早餐的確係比一般茶餐廳嘅同類出品質素稍勝,例如兩件午餐肉都係厚切,夾著真正火腿喺裡面嘅火腿豬肉,滑蛋亦都係炒得火候尚佳,包有蛋汁的滑蛋,公仔麵相信亦係比較好的品牌,食落唔會勁腍或過硬,仲有條
呢度嘅早餐以茶餐廳來講,都真係算收得幾貴,好似呢個早餐咁,要成$27落樓,只不過係一間比較出名嘅茶餐廳早餐啫,,都收咁嘅價錢,真係唔係成日都咁捨得咁食法。雖然,呢個「頂級午餐肉滑蛋公仔麵」早餐的確係比一般茶餐廳嘅同類出品質素稍勝,例如兩件午餐肉都係厚切,夾著真正火腿喺裡面嘅火腿豬肉,滑蛋亦都係炒得火候尚佳,包有蛋汁的滑蛋,公仔麵相信亦係比較好的品牌,食落唔會勁腍或過硬,仲有條菜心做點綴添,論顏色賣相,與其他一般的茶餐廳相比,的確係稍勝一籌。不過講到湯底,呢度就真係太過重手啦,次次食都覺得鹹得要命,仲要係間間店都犯同一個湯底過鹹的毛病,搞到連平時喺屋企煮出前一丁都會飲一兩啖味精湯嘅自己都頂唔順唔會飲。各位太興師傅,煮公仔麵使唔使咁重手呀?乜味精唔使本嘅咩?
雖然呢個早餐除左湯底之外質素係比較好,但收到咁嘅價錢我就覺得係價錢與食物質素不相稱偏貴嘞!收平幾蚊就差唔多。
話時話,因為怕左湯底太鹹的問題,所以喺落單嘅時候特地同個女伙計講話個湯底要少鹹,但係佢聽左好耐都唔明白我想點,簡直係雞同鴨講,我又唔覺得有乜咁難明喎,結果唯有死死地氣同佢講話乜都唔使,要番正正常常的就得,唉!點解我會喺「太興」遇到火星人嘅呢?
至於杯「冰鎮奶茶」,話晒係呢度成名之作之一,茶味唔會因為有冰喺奶茶裡面而變得愈來愈淡,呢招的確係成功嘅,不過杯奶茶就稍為甜左d囉。
算啦!就算物非所值,都係一次半次啫,「太興」,都唔會成日去架啦!