2021-12-29
平安夜放半日,由於book唔倒心儀嘅西餐,所以轉食中餐。位置喺酒店,所以整體入門上樓梯感覺都良好,餐廳有兩層,我地坐上層,有大落地玻璃,不過落咗簾,燈光柔和,所以感覺有啲暗,檯同檯之間幾有距離,幾有空間感。menu 有餐亦有單點。我地要咗個客餐HKD1830另一個係素餐HKD420,主要想比較下最平同最貴嘅分別。先嚟係茶,有蠟燭heat 住嘅,非常好,waiter 仲會不停加茶,服務好好👍, 素餐跟一杯果汁, 我要奇異果汁。starter 素餐係兩款,中間只係點綴,唔食得嘅,一個係木耳,一個係素鴨。客餐由海紅葉食起,其實即係海蜇,酸味,好開胃,之後係帶子,個汁係甜嘅,其實唔夾,义燒超好食😆,半肥瘦,個汁好完美,然後係燻魚,個魚外面係微脆同鬆化,而入面亦唔乾👍,加個蜜汁非常出色💗。湯客餐係花膠螺頭湯, 好足料, 花膠好厚身。素餐係竹笙, 好清, 性價比高客餐用料名貴, 海參好厚肉, 不過唔入味素餐淮山好爽口, 露筍好嫩, 雖然唔係名貴同花巧菜, 但望上去有色彩, 感覺健康, 我好鍾意😋。客餐芝士龍蝦口感彈牙素餐炸南瓜, 面有少少椒鹽, 好香口。客餐和牛炒飯, 切碎牛食得出係和牛素餐係雜菜
menu 有餐亦有單點。
湯
客餐係花膠螺頭湯, 好足料, 花膠好厚身。
素餐係竹笙, 好清, 性價比高
客餐用料名貴, 海參好厚肉, 不過唔入味
客餐芝士龍蝦口感彈牙
素餐炸南瓜, 面有少少椒鹽, 好香口。
客餐和牛炒飯, 切碎牛食得出係和牛
素餐係雜菜粉絲煲, 簡簡單單
甜品主要係生果,蜜瓜唔甜,奇異果好味
整體服務好, 味道水準高, 不過食物賣相應再花點心思, 餐廳欠自然光, 客餐定價偏高。