2016-10-27
因為訂左iPhone 關係, 今日放工嚟左銅鑼灣! 懷着興奮嘅心情去攞機, 當然喇❤️ 黎得銅鑼灣, 當然順便食埋晚飯, 就隨隨跟著馬路行到SOGO附近.... 覓食途中又再一次被旁邊的那個養眼嘅布甸狗餐廳吸引住🙂 之前已經試過布甸狗餐廳, 所以不再作考慮, 不過在旁嘅澳門逸園中心門外有多名姐姐渣住廣告牌, 示意呢度有幾間嘅樓上餐廳.. 一看之下原來New York Diner 既銅鑼灣分店正正開喺呢度, 竟然係忙忙人海入面搵到您❤️😍 一看之下已經鎖定目標喇! 餓着肚皮既我已經迫不及待衝上去2樓睇下有無位😂😂😂雖然係平日晚上, 不過已經坐滿左8, 9成客人😨幸好既係恰巧有張枱係冇人的, 所以唔使等位就已經可以入座, 真好彩😄👏🏻👏🏻👏🏻簡約嘅裝修, 配上霓虹燈嘅設計 另外有個"粒"位好有氣氛, 不過可惜影唔到相🙁窗外景色Ocean Seltzer 海洋梳打🍹 $38呢杯飲品真係又靚又大杯!!!😍😍😍 厄LIKE真係一流!!!😂靚靚既藍色海洋, 綠色既薄荷葉, 而且仲有2條係海豚仔係海中暢泳🐬~~~真係同佢個名一樣~ Ocean Seltzer☺️藍色其實係藍柑桔梳打, 味道唔會好甜, 而且
餓着肚皮既我已經迫不及待衝上去2樓睇下有無位😂😂😂 雖然係平日晚上, 不過已經坐滿左8, 9成客人😨
幸好既係恰巧有張枱係冇人的, 所以唔使等位就已經可以入座, 真好彩😄👏🏻👏🏻👏🏻 簡約嘅裝修, 配上霓虹燈嘅設計 另外有個"粒"位好有氣氛, 不過可惜影唔到相🙁 窗外景色 Ocean Seltzer 海洋梳打🍹 $38
藍色其實係藍柑桔梳打, 味道唔會好甜, 而且入面仲有椰果肉 同 藍莓
以$38黎講既飲品有咁大杯的確好抵飲!👍🏻👍🏻👍🏻 American Scientist Seltzer美國科學家梳打🍹 $42
3支試管飲品, 分別係藍柑桔, 草莓🍓 & 普通梳打
如果單飲草莓果個真係好甜, 不過加埋落杯梳打入面味道就適中, 而且可依照個人口味落多/少
藍柑桔同海洋梳打既味道係一樣! 不過因為多左草莓試管所以多左草莓既口感, 味道唔錯啊!😊😊😊👏🏻 黎得美式餐廳, 當然食佢地呢度既主打菜式 – Burger🍔
因為男朋友對牛肉極之喜愛, 所以叫左一個Double Cheese Beef Burger President Double Cheese Beef Burger 總統雙層芝士牛肉漢堡 $118
Burger賣相好吸引! 兩層牛肉漢堡中間夾雜住芝士, 紅洋蔥, 蕃茄🍅, 酸瓜 & 生菜🌱, 如果2個輕食既女仔真係一人一半Burger 都夠飽!! Burger既包皮有事先煎過 / 烤製過~ 而且內裡有加上牛油, 食落外層都比一般既漢堡包香口~~~
除左麵包特別之外, 仲食得出內裡有2層不同口感既邪惡芝士~😈😈😈
其一芝士看似事先放係牛肉漢堡既底部輕煎過, 食落冇咁膩, 而且芝士同牛肉融為一體, 同漢堡一齊食
增加左原有既層次口感!! 😍😍😍❤️而另一芝士就呈現半融狀態, 如比較下個人較愛前者~~😁
雙層牛肉漢堡既肉真係好多, 真係岩晒我男朋友呢d食肉者!! 😂😂😂👍🏻 食落啖啖都係肉口而且好juicy好多肉汁!!😳
幸好中間有夾雜住適量既紅洋蔥同蕃茄等蔬菜, 所以食起上黎唔會覺得太膩口👍🏻😋😋
不過始終太大個喇~~~ 食起上黎唔似一普既漢堡可以一口試晒所有既配料, 呢點令我有d遺憾..😔 除此之外, 2個食品另外會配上薯條 / 薯角🍟
New York Dinner為保持食物3質素, 所以所有野食都係即叫即炸, 估唔到連薯條薯角都一絲不苟, 為求新鮮熱辣送到枱面! 😀😀😀👍🏻
薯角食落內裡既薯仔呈粉粉地既狀態, 外脆內軟
💁🏼特別一讚既係呢度點薯條薯角並唔係用上一般既普通茄汁, 而係特製既茄蓉
茄蓉呈傑身既狀態, 味道比一般茄汁更濃味! 而且沒有名上過量既糖, 所以食起上黎真係又好味又健康~~~👏🏻
為左呢個醬汁真係唔介意食多幾條薯條同薯角!!!!😋😋😋❤️ N.Y. Roasted BBQ Pork Ribs 美式醬燒豬肋骨🍖 $198
食完個包之後其實都已經有少少飽飽地, 呢個豬肋骨氣勢真係好強勁!!😱😱😱😱
真係唔好睇少佢~ 大大少少既豬肋骨起碼有10條! 而且配埋薯角真係好鬼多~~~
豬肋骨以美式醬燒煮, 味道唔會過咸! 雖然係豬肋骨, 不過肥瘦適中, 食落肉質好細嫩 Yummy☺️☺️☺️👍🏻
真係好豐盛既一餐!! 因為份量都比較大份, 2個人叫2份真係未必食得晒, 適合叫埋一大班好友一齊Gathering❤️