這是一間「樂天餐飲集團」旗下的餐廳,之前幫襯過這間餐廳好多次,每次都覺得唔錯,見咁耐冇去,就同朋友一齊去食個lunch,但可惜這一次的用餐體驗都幾差,不論食物還是服務質素都退步咗之前諗住打電話去預約,但餐廳話兩個人冇得訂枱,只能walk in,除非係6個人或以上才可以訂枱,咁OK,我地中午1點幾去到walk in,竟然好快有位坐真係出乎意料雖然係食午飯時段,但唔算太多人所以上菜速度極快,大約等咗5分鐘,D食物全部都來了好啦,講完優點,係時候講下缺點啦~ 我們入座後,侍應先上了一碟前菜小食,亦即涼拌青瓜,但由於我和朋友也不愛吃青瓜,所以我們告訴侍應:「我們不要這碟小食了。」但侍應卻對我們說:「但其他枱全部都有小食㗎喎!」侍應的態度似乎是硬要我們吃這碟青瓜呢但我們再一次告訴侍應我們不吃這碟小食,這時侍應才把它拿走。直到差不多到下午4時,朋友想去洗手間,這時我趁著朋友正在去洗手間時,便要求一名個子矮小、中性打扮的女侍應幫手埋單,但她卻告訴我:「埋單要出去埋。」我再次要求她過來埋單,但她再次拒絕,並堅持要我自己行去櫃枱埋單,但並沒有向我解釋原因,這時我便禮貌地告訴這名女侍應:「我們還未走,仲想

真係出乎意料
雖然係食午飯時段,但唔算太多人
所以上菜速度極快,大約等咗5分鐘,D食物全部都來了

但我們再一次告訴侍應我們不吃這碟小食,這時侍應才把它拿走。
直到差不多到下午4時,朋友想去洗手間,這時我趁著朋友正在去洗手間時,便要求一名個子矮小、中性打扮的女侍應幫手埋單,但她卻告訴我:「埋單要出去埋。」我再次要求她過來埋單,但她再次拒絕,並堅持要我自己行去櫃枱埋單,但並沒有向我解釋原因,這時我便禮貌地告訴這名女侍應:「我們還未走,仲想再坐多一陣,不如你過來幫我埋單先吧。」但她卻說:「那麼,你們吃完後離開時就行出去櫃枱埋單吧!」這時我忍不住問了她:「是否公司規定一定要所有客人自己行去櫃枱埋單嗎?」這時女侍應並沒有回答我的問題
她只是無奈地拿著一部電子收款機走過來幫我埋單。
當時下午4時許,餐廳不算繁忙,有很多空枱,但為何這名女侍應還要多次要求我行去櫃枱埋單呢?
會否是因為當時這名女侍應的上司或經理都不在場,所以她才會這樣放肆、對客人無禮了? 我知道這間餐廳曾多番提醒員工必須要親自行去食客的座位到埋單,但為何這名女侍應還是不服從指令呢?
 老實講,如果係茶餐廳的話,唔駛你叫,我自己都會主動行出去埋單,但宜家這間餐館唔係茶餐廳喎,食物唔平,而且要收服務費,點解仲可以堅持叫個客人自己出去櫃枱埋單㗎?
怪不得現在愈來愈多港人北上消費,都唔想係香港消費啦~
食物方面,整體味道都OK,雞翼皮脆肉嫩,但可惜裡面近骨位的雞肉有血;至於燉土雞湯呢,就比較油,不過都叫做熱辣辣; 臘味炒飯都幾大碟,唔錯
但唔知點解食完之後好快就覺得好口乾,要狂飲水。
後來我send email去「樂天餐飲集團」的顧客服務團隊,向他們反映以上的意見,他們回覆很快,第二天就回覆我了,他們的確有認真處理及跟進。
題外話/補充資料: 如有意見反映/投訴,可以直接send email去「樂天餐飲集團」的顧客服務團隊,或者直接打電話俾分店的經理,他們會認真調查及處理的