2018-01-25 109 瀏覽
話說我哋已經有6個月無去日本啦!真係有啲掛住日本啲餐廳 (好彩我哋2月去北海道),求其搵一間都好好味。為咗尋找日本嘅味道,我哋就去咗銅鑼灣焱丸水產,入到餐廳真係以前自己去咗日本。聰明枝豆我聽過誠實豆沙包,記憶力香口膠,不過第一次聽聰明枝豆,我諗A姐真係要食多啲啦!嚟到熱辣辣,加埋少少海鹽,吊晒鮮味出嚟,正。炸蓮藕片蓮藕切得好薄,加上薄薄嘅炸粉,入口香脆,有淡淡嘅蓮藕甜味,一啲都唔油膩。刺身三盛刺身三盛有三文魚、油甘魚同帆立貝。嘩!全部都係厚切,尤其係三文魚,口感一流!三文魚肥美鮮甜,油甘魚魚油豐富脂夠,帆立貝爽口彈牙。特上壽司盛盒呢個壽司盛合有11款壽司,包括海膽、拖羅、帆立貝、三文魚腩、象拔蚌、三文魚籽、松葉蟹膏、松葉蟹肉、赤海蝦、鰻魚同吞拿魚蓉葱軍艦。特別欣賞壽司飯用咗赤醋,特別香。海膽,鮮味十足,有淡淡海水味。拖羅,脂肪分佈平均,魚油豐富。松葉蟹膏,味道濃郁,蟹味十足,鮮甜美味。吞拿魚蓉葱軍艦,葱同吞拿魚蓉配合得啱啱好,鮮甜美味。松葉蟹膏帆立殼燒原本諗住叫甲羅燒,不過點知賣晒,店員介紹松葉蟹膏帆立殼燒,隻帆立貝超級肥美,好厚肉呀,仲有一堆松葉蟹膏同牛油。店員會幫大家燒,咁就唔洗驚

松葉蟹膏帆立殼燒
原本諗住叫甲羅燒,不過點知賣晒,店員介紹松葉蟹膏帆立殼燒,隻帆立貝超級肥美,好厚肉呀,仲有一堆松葉蟹膏同牛油。店員會幫大家燒,咁就唔洗驚燒過火,浪費咗。帆立貝燒到啱啱好,加埋味噌汁同松葉蟹膏,真係好鮮甜。

呑拿魚鮫
嘩!真係超級大份,魚油非常豐富,入口嫩滑,點埋柚子豉油,清新美味。
呑拿魚鮫

(記住Like同Share畀朋友)
2018-01-22