2016-08-14 3436 瀏覽
放假諗住晌旺角食完飯行陣街。突然想食韓國炸雞,於是就上Open Rice搵下啦!俾我搵到呢間好評都多嘅韓國餐廳,就決定去試下。餐廳位於彌敦道,近金魚街果邊,行去唔算遠,不過要入去商業大廈入面,所以唔多起眼需要搵下。8點上去竟然唔洗等位!太好了!餐廳職員都係韓國人,可以用英文溝通。餐廳內部環境都有特色,除左有大大個店名貼晌牆度之外,周圍都貼咗好多韓國藝人相,同漫畫。店員嘅服飾都參照左韓國人氣綜藝節目「Running Man」嘅風格。每個店員背後都有貼上自己嘅名牌!(啊~好想撕晒落黎呀!)我地先睇睇個餐牌~一打開就見到各位Running Man成員啦!!因為睇完Openrice D相,見到呢兩個菜式好吸引,就落左單啦!價錢可以接受,平時去開其他類似嘅韓式餐廳都差唔多價錢。落完單,店員好快就上左前菜。前菜味道一般,粟米好甜。不過我個人都係鍾意泡菜、醃蘿蔔同芽菜。第一道菜上啦~份量都多!!兩個人食的話係食唔晒嘅.....【大豆芽炒豬肉+辣炒八爪魚三色板】三色板除左有主要嘅大豆芽炒豬肉+辣炒八爪魚之外,仲有綜合韓回傳統煎餅、蛋卷同飯。我地仲+$20芝士。店員教我地先從中間嘅蔬菜餅、煎餅食先,最後
放假諗住晌旺角食完飯行陣街。
突然想食韓國炸雞,於是就上Open Rice搵下啦!
俾我搵到呢間好評都多嘅韓國餐廳,就決定去試下。
餐廳位於彌敦道,近金魚街果邊,行去唔算遠,
不過要入去商業大廈入面,所以唔多起眼需要搵下。
8點上去竟然唔洗等位!太好了!
餐廳職員都係韓國人,可以用英文溝通。
每個店員背後都有貼上自己嘅名牌!
(啊~好想撕晒落黎呀!)

我地先睇睇個餐牌~
一打開就見到各位Running Man成員啦!!
價錢可以接受,平時去開其他類似嘅韓式餐廳都差唔多價錢。
落完單,店員好快就上左前菜。
前菜

第一道菜上啦~份量都多!!兩個人食的話係食唔晒嘅.....
【大豆芽炒豬肉+辣炒八爪魚三色板】
我地仲+$20芝士
店員教我地先從中間嘅蔬菜餅、煎餅食先,最後先食飯。
大豆芽炒豬肉+辣炒八爪魚三色板
蔬菜餅同煎餅唔會好淋,食落香口。Good
反而個蛋卷唔知係咪太厚,我覺得好淡,無乜味。
大豆芽炒豬肉同辣炒八爪魚嘅味道唔錯!辣辣地好惹味~^^
加左芝士嘅大豆芽炒豬肉味道變得更有口感,味道更濃郁。
大豆芽炒豬肉+辣炒八爪魚三色板
食到咁上下,店員會過黎幫你將大豆芽炒豬肉同辣炒八爪魚撈落d飯度一齊再炒~
店員將啲飯炒成心心形~好有心機啊~(請原諒我因燈光問題多左個影晌中間~T^T)

第二道菜晌食到一半嘅時候上。
原隻炸魷魚拼蜂蜜蒜香炸雞
【原隻炸魷魚拼蜂蜜蒜香炸雞
一上枱,店員就會請你影左相先,然後就會即刻幫你剪開隻魷魚。
啱啱炸出嚟外層十分鬆脆,無油膩感覺,入口魷魚亦好香好煙韌,又唔會好難咬。
再沾少少蜂蜜醬~甜甜地,好好食。
炸雞又係炸得好香脆,陣陣蒜香味令人忍唔住要食晒佢。入口唔會成啖油,肉質嫩滑多汁。Like~
加上蜂蜜醬,配搭得好好。

另外一提,店內入口附近位置擺放咗一啲小道具,客人可以同朋友一齊戴上身自拍!!好有趣。
【總結】
食物價錢同質素我認為合理,份量真係好多,建議2個人去食真係唔好叫太多!
不過食物味道我個人認為比較濃,食食下會好口渴,雖然每枱都會有一支細樽裝水,
最後都係叫左杯裝啤酒,好夠凍好解渴!但敗北一樣野......無泡啊~~~T^T
店內空間唔算多,但唔會出現搭枱情況!2個人都係比張4人枱你擺菜~因為佢哋D菜真係好大份!!
環境都舒適乾淨~會推薦其他朋友嚟!^^
2016-08-06