2013-01-31
今次係我第二次黎呢間酒吧飲野,同友人食左啲野之後想搵個地方飲下野、吹下水,於是我提議去BLOOP,因為果度唔太嘈,個景又靚,而且上次去過都覺得幾好,值得再去友人好鍾意養魚,屋企有好多唔同種類嘅魚,佢去到見到D鯊魚仔就係咁話佢都想養,覺得好型喎去到果陣都唔係太Full,可能因為平日所以無咁多人啦,我地坐左係indoor魚缸隔離。我地一人點左一杯Cocktail。我點左杯Deep Purple ($100),友人就點左Chocolate Martini ($90)。杯Deep Purple,酒如其名,下半部分是紫色的,而上半部分則呈透明又有少少藍色,顔色有啲漸變。飲落口,果陣Whisky味都幾濃 (證明無偷工減料),除左Whisky味之外,仲有啲甜甜地(mix左荔枝Liqueur),苦中帶甜,就算唔太好酒嘅我都唔會覺得好難入口。Chocolate Martini我就無試到,根據友人嘅描述︰朱古力味重得黎又唔會cum過晒其他味道,Vodka味仍然好出 我下次都要試下先得,杯野白雪雪咁,好有冬天Feel,而家呢個時候飲就啱晒喇坐左一陣,我地唔想齋飲野,於是叫左啲小食: Truffle Chee
坐左一陣,我地唔想齋飲野,於是叫左啲小食: Truffle Cheese Fries ($78)同 Deep-Fried Chicken Wings ($78 for 4pcs)。薯條本身無咩特別,但係好在佢係即叫即炸,夠晒新鮮滾熱辣,面頭有啲溶左嘅芝士,再加埋個truffle sauce,perfect match! 真心推介佢個truffle sauce,唔識點形容隻味,甜甜酸酸咁好開胃。至於個Deep-Fried Chicken Wings就無咩特別,不過不失啦,面頭有黑椒,所以食落會有少少辣。兩樣小食嘅分量都唔算太多,唔會太飽得黎又可以過下口癮
傾下傾下都坐左成3個幾鐘,埋單都係一人三百蚊多啲,唔算太貴。