山長水遠從新界北黎到九龍灣,人家想食利遠架,點知 lunch full 晒,就連下午茶都已經 book 滿,咩日子咁誇張呀?太難譜喇,侷住轉場!走到黎金滿庭都係要等位,但地上最強 100% 遲到記錄保持者還未現身呢 ﹗企到腳軟終於入座,不幸地無卡位坐,要迫迫夾夾坐二人迷你檯,頂手頂腳又同隔離檯相距不足一呎,我最憎 ﹗即刻拿本 menu 左揭右揭,希望可以分散注意力,等住咁耐位又等左咁耐人,真係有點上火 ﹗入座後竟然上一轉既食客相繼續一離開,騰出大量座位,如果等多陣就有卡位啦,可以坐得舒服一點。蔥油海蜇,又幾好食喎 ﹗蔥油香口又無草青味,咸香宜人,海蜇非常爽彈又溫度清涼,十分開胃。酸辣湯,夠辣夠香而泛著微弱甜味,滿意。但最足料、最好味都係上水上海小館。花雕醉雞,真係無邊幾間整得好食,我要雞肉滑溜多汁又彈牙,更要酒香芬芳帶甜,不帶半點苦澀味。當然依碟同樣未能達標啦,肉質硬實而略鞋,酒香有但不清爽甜美。質數平庸,一試無妨。京燒羊,有趣的配搭,跟薄荷醬及花生醬。羊肉炸得非常鬆化、皮香脆、肉質肥美帶微羶、好香口,點上香甜花生醬好食又特別,但食多幾舊有點膩。令我諗起香酥羊,炆好既羊腩成舊炸脆斬成絲

京燒羊,有趣的配搭,跟薄荷醬及花生醬。羊肉炸得非常鬆化、皮香脆、肉質肥美帶微羶、好香口,點上香甜花生醬好食又特別,但食多幾舊有點膩。令我諗起香酥羊,炆好既羊腩成舊炸脆斬成絲,再包薄餅青瓜海鮮醬,跟北京填鴨食法一樣,超好味。

灌湯小籠包,一口小籠包,細細粒容易食,無得彈!剛剛出爐熱騰騰送上,外形飽滿肥嘟嘟尤其吸引,高質灌湯鮮甜味美,皮薄餡靚,豬肉彈彈,每人只得兩隻真係唔多夠喉啊 ﹗我要十隻,比十隻我 ﹗

炸春卷,齋春卷來的?勁好菜,食唔到肉既?脆就較脆,亦炸得乾爽,不過就算沾上喼汁,味道都係麻麻地。擔擔麵走蔥,花生味濃散發著微辣,麵質滿意但不出眾,可以再硬一點,食完都唔會記得。

我已經飽左喇,食唔晒添。朋友仔樣樣食少少,幾乎全部我食晒,京燒羊還要只嚐了一口,叫您黎睇我食咩?我最討厭就係坐門口位,最初好似無咩人理,招乎冷淡,但 order 後又幾滿意喎,面帶笑容、有禮周到,算您地啦。

蔥油海蜇
炸春卷
擔擔麵走蔥
京燒羊、炸春卷
2016-01-23
20 分鐘 (堂食)
灌湯小籠包
  • 蔥油海蜇