2023-03-10
日本返嚟已經一段時間,但仲係好掛住啲日本菜。於是友人提議去喱間居酒屋。一坐低 就已經有開胃三小碟有開胃小碟 令人好期待一陣上嘅菜。首先嚟Sake,我點左個橙味。入口甜甜地,可以同唔好酒嘅朋友小酌,係一個唔錯嘅選擇。之後嚟嘅係梅 嘅象拔蚌刺身喱個拼盤除左有象拔蚌 亦都有其他刺身既然主打象拔蚌,都真係幾甜😍其他刺身都新鮮,口感呃唔到人!好多野都係朋友點,唯獨雞軟骨餃子係我點嘅。所以我特別期待。嚟到冇令我失望!皮脆又油兹兹嘅感覺。啲雞軟骨已經攪到好碎所以同餃子皮、餃子入面嘅肉咀嚼嘅時間唔會差好多。但咀嚼嘅時候,又會咬到脆脆地嘅軟骨。係我追求嘅口感。佐酒小食當然仲有雞泡魚乾、極上牛舌心。雞泡魚乾店家整得比較乾身,所以都好焦脆。另外牛舌都彈牙多汁,絕對對得起極上喱個名涵。嚟到今晚另一重頭戲-Harami 真係好好食,挨住筋膜嘅位啲牛油好香好濃。好食到我地本身唔係太清楚到底係牛嘅邊個位置,都即刻上google 搵。原來係指牛嘅橫膈膜近背嘅位置。肉質帶適中嘅油脂,口感柔軟,肉味濃香。店家亦都燒到好合適嘅生熟程度!最後我地用一個芝士蛋糕切件去為喱餐畫上句號。整體嚟講價位都好合理,食物質素都唔錯。大推象
但仲係好掛住啲日本菜。
於是友人提議去喱間居酒屋。
一坐低 就已經有開胃三小碟
有開胃小碟 令人好期待一陣上嘅菜。
首先嚟Sake,我點左個橙味。
入口甜甜地,可以同唔好酒嘅朋友小酌,
係一個唔錯嘅選擇。
之後嚟嘅係梅 嘅象拔蚌刺身
喱個拼盤除左有象拔蚌 亦都有其他刺身
既然主打象拔蚌,都真係幾甜😍
其他刺身都新鮮,口感呃唔到人!
好多野都係朋友點,
唯獨雞軟骨餃子係我點嘅。
所以我特別期待。
嚟到冇令我失望!
皮脆又油兹兹嘅感覺。
啲雞軟骨已經攪到好碎
所以同餃子皮、餃子入面嘅肉
咀嚼嘅時間唔會差好多。
但咀嚼嘅時候,又會咬到脆脆地嘅軟骨。係我追求嘅口感。
佐酒小食當然仲有雞泡魚乾、極上牛舌心。
嚟到今晚另一重頭戲-Harami
真係好好食,挨住筋膜嘅位啲牛油好香好濃。
原來係指牛嘅橫膈膜近背嘅位置。
最後我地用一個芝士蛋糕切件去為喱餐畫上句號。
整體嚟講價位都好合理,食物質素都唔錯。大推象拔蚌刺身同Harami!!!
地理位置位於旺區,最特別係佢係地庫舖,有種去咗日本商店街地庫覓食嘅感覺。
梅 象拔蚌刺身
雞軟骨餃子