2018-04-12
今晚舊同事放工後約食晚飯,她在上環附近上班,便介紹我到一間新開的越南菜餐廳,位置在地庫,要落長樓梯,沿路佈置很有色彩,行多幾步路都冇所謂,環境很光猛,第一印象感覺良好。見到有不少優惠,亦有套餐,領隊話事點菜,我只好跟着食。越式滴漏咖啡滴滴咖啡雖然試過,依然覺得特式,富懷舊感,我鍾意係用煉奶調味,飲起來唔苦。青檸薏米水味道清新唔甜,調味在預期以外的好。大虎蝦米紙卷餡料多花款例如豬頸肉、軟殼蟹、龍脷柳,有七款米紙卷的選擇,我覺得大虎蝦最特別。米紙百分百通透,蝦肉有彈力,配粉絲生菜組合爽口,一定要點酸甜汁一齊食,效果會好很多。順化庶蝦$68 有4隻唔算貴,蝦膠夠滑味道好,支庶仲可以咬出汁,做得好,法式牛柳粒紅飯法式做法唔知係咪加左紅酒煮,總之牛肉唔靱,味道濃郁就對,調味有多少辣椒香,汁水夠足,我們全碟清晒,一粒飯都無剩。鐵板蝦頭膏醬爆這一味很惹味,有鑊氣熱力足,雞肉香滑味道濃郁,洋蔥青椒都炒得好香。
見到有不少優惠,亦有套餐,領隊話事點菜,我只好跟着食。
越式滴漏咖啡
青檸薏米水
味道清新唔甜,調味在預期以外的好。
大虎蝦米紙卷
順化庶蝦