呢間喺灣仔新開張嘅丹麥冰室連日來都有好多人排隊,抱住試新野嘅心態去食,食完之後覺得真係值得排嘅!最後我地都只係等左5分鐘,就可以入座了。先講交通,對正軒尼詩道,一出灣仔地鐵站行5分鐘就到,非常便捷。餐廳門面亮麗,以白色為主調,俾人一種乾淨企理嘅感覺。入到去,店內人滿為患,我地獲安排坐喺近門口嘅二人枱,同走廊嘅距離極近,一唔留心就會同捧餐嘅侍應撞埋一齊,雖然茶記午市繁忙係正常,但係呢間嘅環境又的確比其他茶記擠逼得多,所以單論呢一點,感覺麻麻。食物方面,我嗌左當日嘅午餐C:洋蔥汁雙扒(豬+牛)配薯菜,味道唔錯,份量亦足;餐飲嗌左熱奶茶,味道亦唔錯;但最人驚喜嘅係佢居然有餐湯跟!外面嘅茶記好多時跟餐飲就唔跟湯,佢呢度兩樣都俾哂你,算係幾難得的了!價錢方面,午餐盛惠$60,呢個價喺灣仔午市嚟講算中價,性價比嚟講都唔低架!服務方面,侍應們好盡心,送餐效率亦都高,不過午市時間忙中有錯都少不免,見佢地有時落錯單、有時就漏單咁,睇嚟新開張嘅餐廳多數係咁,大家出外食飯時就要俾多少少耐心了!

2021-11-16
5 分鐘 (堂食)
午餐