2024-07-18 758 瀏覽
同朋友去開朗豪坊shopping, 佢行行下話想食車仔麵, 我記得之前睇車仔麵關注組介紹過一間叫海都車仔麵茶餐廳, 佢係上海街綜合大樓果度黎既, 環境就比較平民, 但都有冷氣的, 為左食好野, 我地都完全接受到!三餸麵就$43, 之後每樣餸+$7, 仲包野飲, 其實幾抵!如果唔想諗就可以叫小雜匯/大雜匯, 但由於我地都想自己揀, 所以我地就揀普通既車仔麵再加餸!豬手, 咖喱魷魚, 香茅豬扒, 豬大腸, 豬皮米粉豬手炆得滑爛入味,配合有嚼勁嘅筋道;咖喱魷魚浸得好入味, 香濃惹味;香茅豬扒鮮嫩多汁,帶有濃郁嘅茅香,肉質彈牙可口;豬大腸炆得鬆軟夠味, 帶少少肥膏, 好香口;而個湯底我就揀左沙嗲汁, 個汁甜甜地, 夾住米粉食幾夾咖喱魷魚, 魚旦, 鳳爪, 唐生菜, 牛腩油麵魚旦係我地細細個食開既陳皮魚旦黎, 好彈牙; 鳳爪炆得軟爛鮮香;牛腩重牛味, 一D都唔柴;而友人係揀油麵, 配上辣油, D個組合冇得輸而飲品方面, 除左免費送冷熱飲品外, 仲可以加少少錢轉大杯/特色飲品, 我就+$8轉凍檸樂, 店員仲好好人咁幫我地督埋檸檬, 真係又方便又爽!我地食完就明白點解關注組會推荐D間車仔麵, 我地覺

豬手, 咖喱魷魚, 香茅豬扒, 豬大腸, 豬皮米粉

咖喱魷魚, 魚旦, 鳳爪, 唐生菜, 牛腩油麵

我地食完就明白點解關注組會推荐D間車仔麵, 我地覺得樣樣都處理得幾得宜, 而且價錢唔貴, 下次都會想黎試下其他餸
2024-07-13