2013-12-11
同B君兩個去食個早餐,雖然係閒日,十點幾都仲係坐滿人。唔知係咪旅遊書推介,唔少幫襯嘅都係遊客。同好多舊式茶餐廳一樣,金鳳主打嘅係新鮮出爐嘅麵包同蛋撻。裡面地方細細座位唔多,有幾張圓台同幾張卡位。呢度嘅卡位窄嘅程度,係除左件外套都唔會有位擺。值得一提嘅係呢度嘅員工,大多數都係上左年紀,佢地間唔中會傾下計,搭下膊頭。一路食早餐一路睇住佢地互動,其實幾溫馨,幾窩心。至於食物方面,我同B君分別叫左個 “豐富早餐B” 同 “豐富早餐C”。呢度嘅早餐大大份,不過價錢都唔便。HK$31一個早餐,菠蘿油仲要額外加 HK$2。不過野食的確唔錯。沙爹牛用嘅係鮮牛肉,沙爹味濃,面唔會太淋,幾好味。菠蘿油雖然唔係新鮮出爐,送到黎已經得少少暖,不過仍然好脆!最滿意係杯奶茶,茶味濃郁,夠滑,不過奶稍微落重手左少少。不過個火腿奄列令我有少少失望。蛋太熟,凍凍地,好普通。總括黎講,金鳳係眾多舊式茶餐廳黎講表現唔算特出。不過勝在裝修同味道都保持住舊香港特色,唔怪得咁多遊客黎。
同好多舊式茶餐廳一樣,金鳳主打嘅係新鮮出爐嘅麵包同蛋撻。 裡面地方細細座位唔多,有幾張圓台同幾張卡位。呢度嘅卡位窄嘅程度,係除左件外套都唔會有位擺。
值得一提嘅係呢度嘅員工,大多數都係上左年紀,佢地間唔中會傾下計,搭下膊頭。一路食早餐一路睇住佢地互動,其實幾溫馨,幾窩心。 至於食物方面,我同B君分別叫左個 “豐富早餐B” 同 “豐富早餐C”。呢度嘅早餐大大份,不過價錢都唔便。HK$31一個早餐,菠蘿油仲要額外加 HK$2。不過野食的確唔錯。沙爹牛用嘅係鮮牛肉,沙爹味濃,面唔會太淋,幾好味。 菠蘿油雖然唔係新鮮出爐,送到黎已經得少少暖,不過仍然好脆! 最滿意係杯奶茶,茶味濃郁,夠滑,不過奶稍微落重手左少少。 不過個火腿奄列令我有少少失望。蛋太熟,凍凍地,好普通。